Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      15:54
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Melasma

Melasma

13 iulie 2015    
Melasma este o afecţiune dermatologică caracterizată prin prezenţa petelor intens colorate ce se măresc de-a lungul timpului şi sunt bine delimitate.  
 

Melasma - Incidenţă 

 
Petele apar în special la nivelul feţei, în rândul adulţilor, de regulă la femei (doar 10 % din cei care au această afecţiune sunt bărbaţi).
Zonele preponderent afectate sunt obrajii, piramida nazală, fruntea şi buza superioară.
 
Sunt predispuse la această afecţiune persoanele cu probleme ale glandei tiroide, persoanele care au pielea închisă, asiaticii, cei din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord deoarece persoanele cu pielea mai închisă au melanocite active mai numeroase decât cei cu pielea deschisă, melanocitele fiind cele care produc o cantitate mare de pigment în condiţii normale sau sub influenţa luminii şi a nivelului crescut de hormoni.
 

Melasma - Cauzele apariţiei

 
Cauza exactă care declanşează melasma nu este cunoscută însă există o predispoziţie de natură ereditară.
Poate fi declanşată de o schimbare în profilul hormonal sau poate fi asociată cu sarcina (“masca gravidităţii”) sau pilulele contraceptive.
De asemenea, expunerea la soare predispune la dezvoltarea melasmei, razele ultraviolete de origine solară sau lumina puternică produsă de becuri pot stimula celulele melanocitele din piele.
Orice iritaţie a pielii închise poate stimula pigmentarea, ceea ce poate agrava melasma.
 
Foarte important de subliniat, melasma nu este asociată cu nicio boală internă sau disfuncţie de organ. Un sfert dintre persoanele care suferă de melasmă au părinţi sau rude apropiate care au avut de suferit de pe urma acestei afecţiuni.
 

Melasma - Simptome şi diagnostic

 
Melasma prezintă un aspect caracteristic şi, în cele mai multe cazuri, poate fi diagnosticată prin examinarea pielii sau cu lampa cu o lampă Wood, doar rareori este necesară biopsia cutanată pentru a diferenţia melasma de alte boli.
 

Melasma - Tratament

 
Deşi nu există încă un tratament care să vindece melasma, există modalităţi de tratament. Melasma poate dispărea după sarcină sau poate persistă mai mulţi ani sau chiar toată viaţa.
 
Se recomandă de obicei loţiuni sau cremele fizice fotoprotectoare cu un conţinut de oxid de zinc sau oxid de titan care să blocheze razele UV şi razele cu spectru vizibil şi trebuie folosite zilnic, în zile însorite sau nu, indiferent că acea persoană se află afară sau în spaţiu închis.
 
Orice produs cosmetic care irită pielea poate agrava melasma. De asemenea, există creme de “albire” folosite în tratamentul melasmei care scad activitatea celulelor producătoare de pigment prin concentraţii scăzute de hidroquinonă/ hidrochinonă (HQ) sau creme cu un conţinut de tretinoin, steroizi şi acid glicolic în combinaţie cu hidroquinonă pentru a spori efectul depigmentant. Alte medicamente care se mai pot folosi în tratamentul melasmei sunt acidul azelaic şi acidul kojic.
 
Există şi mijloace alternative de tratament precum: peelingul chimic, microdermabraziunea, terapia laser care pot reduce melasma, dar rezultatele nu sunt sigure, uneori având drept rezultat iritaţiile, care agravează melasma.  
 
Aceste mijloace pot fi folosite doar în combinaţie cu o schemă terapeutică proprie unui anumit ten şi în concordanţă cu recomandările medicului dermatolog!