Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Vineri, 20 apr 2018      18:07
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Negii (verucile)

Negii (verucile)

30 iulie 2015    
Verucile sunt de obicei proeminenţe de culoare palidă sau de culoarea pielii, cu suprafaţa aspră.

Verucile - Epidemiologie

După acnee, verucile sau negii sunt cea mai frecventă suferinţă dermatologică. 
 
3 din 4 persoane au cel puţin o verucă de tip vulgar la un moment dat în viaţă.
Verucile sunt uşor contagioase şi pot fi transmite către alte regiuni ale corpului prin atingere sau bărbierire în jurul zonelor afectate.
 
Copiii şi adulţii tineri sunt mai susceptibili la apariţia verucilor, deoarece este posibil ca mecanismele lor de apărare să nu fie complet dezvoltate, însă o verucă poate apare la orice vârstă.

Negilor - Cauze

Verucile sunt provocate de papilomavirusul uman (HPV), ce pătrunde în piele printr-o tăietură
sau zgârietură şi provoacă o multiplicare rapidă a celulelor. De obicei, verucile se transmit prin contact direct, însă virusul poate fi contactat şi în medii cu umiditate crescută, precum duşurile sau vestiarele.

Verucile - Simptome

Simptomele negilor sunt în funcţie de tipul verucii. Atfel, verucile vulgare sunt mici proeminenţe dure,aspre, rotunde şi elevate, ce apar de obicei pemâini şi degete şi pot fi de culoarea pielii, albe,roz sau granulare.
 
Verucile digitiforme sunt cornoase şi auformă de degete, cu bază de implantare rotundă, ca un bob de mazăre, ce apar pescalp sau în apropierea lizierei părului. 
 
Verucile filiforme sunt subţiri, ca un fir deaţă; apar în mod obişnuit pe faţă şi pe gât.
 
Verucile plane apar în grupuri de până lacâteva sute, de obicei pe faţă, gât, torace,genunchi, mâini, încheieturile pumnilor sauantebraţe, sunt uşor proeminente, cusuprafaţa netedă, plată sau rotunjită. 
 
Verucile periunghiale sunt aspre, neregulateşi proeminente, ce apar la marginile unghiilorde la mâini şi picioare şi se pot extinde subunghii, provocând dureri.
 
Dacă apar aceste simptome după vârsta de 45 de ani, poate fi de fapt simptomul unei afecţiuni cutanate mai grave, sau o modificare a culorii sau dimensiunilor unui neg, precum cancerul cutanat.

Negii - Diagnostic

În majoritatea cazurilor, nu este nevoie de analize medicale în cazul apariţiei unui neg.

Negii - Tratament

Aproape toţi medicii spun că cel mai bun tratament pentru veruci este să se facă nimic. Majoritatea oamenilor îşi pun la punct o reacţie imună ce provoacă dispariţia de la sine a verucilor.
O cincime din totalul verucilor dispar în intervalul de 6 luni, iar două treimi dispar în decurs de doi ani.
Totuşi, dacă veruca nu dispare sau dacă este inestetică sau provoacă disconfort, se paote solicita ajutor medicului.
 
Astfel, se poate recomanda un medicament  sub formă de lichid, gel, plasture sau unguent cu un conţinut de acid salicilic, principalul constituent al aspirinei, care înmoaie şi dizolvă celulele cutanate anormale. De asemenea, se poate înmuia veruca în apă caldă timp de 5 minute pentru a ajuta medicamentul să pătrundă în piele. Apoi se îndepărtează celulele cutanate moarte, cu ajutorul unei comprese sau cu o piatră ponce.
 
Dacă remediile eliberate fără prescripţie medicală nu au efect, se recurge la îndepărtarea verucilor prin: congelare cu azot lichid, ardere cu curent electric sau laser, excizie (o intervenţie chirurgicală minoră), dizolvare prin pansarea cu un plasture impregnat în acid salicilic sau plasture eliberat cu prescripţie medicală, care distruge verucile prin livrarea continuă a unei doze de medicament.
 
Oricare dintre aceste tratamente poate conduce la formarea de cicatrici.
 
Printre remediile homeopatice împotriva verucilor se numără acidul azotic, hidroxidul de sodiu şi Antimonium crudum.
 
Pentru a vă întări sistemul imunitar, se recomandă legumele de culoare verde închis şi galbenă, ce conţin vitamina A, precum şi ceapă, usturoi, varză, varză de Bruxelles şi broccoli, care conţin sulf. Printre suplimentele ce contribuie la combaterea verucilor se numără beta-carotenul, L-cisteina, zincul şi vitaminele din complexul B, C şi E.
 
Se recomandă păstrarea unei igiene corecte, alimente bogate în vitaminele A, C şi E pentru a stimula sistemul imunitar.