Info SănătateaTV.ro: Sorina Pintea, despre Spitalul de Arsi: „Vor exista masuri administrative, dar cel mai important e ca spitalul sa functioneze” Dr. Cristian Grasu: Romania ar avea nevoie de aproximativ 130 de kilograme de imunoglobulina Comisia Europeana a aprobat un nou medicament pentru tratarea unei forme rare si agresive de cancer de piele Cercetatorii au descoperit o noua familie de antibiotice in mostre de sol Sorina Pintea, despre Spitalul de Arsi: „Vor exista masuri administrative, dar cel mai important e ca spitalul sa functioneze” Dr. Cristian Grasu: Romania ar avea nevoie de aproximativ 130 de kilograme de imunoglobulina Comisia Europeana a aprobat un nou medicament pentru tratarea unei forme rare si agresive de cancer de piele Cercetatorii au descoperit o noua familie de antibiotice in mostre de sol Sorina Pintea, despre Spitalul de Arsi: „Vor exista masuri administrative, dar cel mai important e ca spitalul sa functioneze” Dr. Cristian Grasu: Romania ar avea nevoie de aproximativ 130 de kilograme de imunoglobulina Comisia Europeana a aprobat un nou medicament pentru tratarea unei forme rare si agresive de cancer de piele Cercetatorii au descoperit o noua familie de antibiotice in mostre de sol
Duminică, 18 feb 2018      18:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Purpura alergica - purpura Henoch-Scholein

Purpura alergica - purpura Henoch-Scholein

30 iulie 2015    
Purpura alergică sau purpura Henoch-Scholein reprezintă un sindrom caracterizat prin apariţia spontană a unei erupţii hemoragice pe piele şi mucoase.
 
Pot fi purpure trombocitare, purpure vasculare pure şi purpure însoţite de modificări ale proteinelor plasmatice.

Purpura alergică - Aspecte generale

Purpura alergică se caracterizează printr-o atingere a vaselor mici (vascularită) şi prin manifestări cutanate, digestive şi articulare. Pielea reprezintă sediul principal al acestei reacţii, însă articulaţiile, tractul gastrointestinal şi rinichii sunt frecvent afectate. Implicarea altor organe poate duce la infarct miocardic, pancreatită, obstrucţie intestinală sau perforare intestinală.
 
Acest sindrom afectează mai ales copiii, cu cea mai mare frecvenţă între 4 şi 7 ani şi adulţi, originea sa fiind probabil imunoalergică, băieţii fiind mai predispuţi decât fetele.

Purpura alergică - Simptome

Debutul purpurei alergice poate fi precedat de cefalee, febră, şi scăderea poftei de mâncare. Inflamaţia şi durerea articulară se întâlnesc adesea, mai ales la nivelul genunchilor şi gleznelor.
 
Purpura alergică este o boală ce se manifestă printr-o purpură, erupţie de pete purpurii pe membrele inferioare, membrele superioare şi faţa sunt foarte rar atinse. Erupţia poate fi însoţită de dureri articulare şi de tulburări digestive, iar evoluţia se face în pusee.
 
Aşadar, purpura alergică este o tulburare hematologică care apare atunci când se rup capilare sanguine, permiţând acumularea unor cantităţi mici de sânge în ţesuturile înconjurătoare, ruperea survenind deoarece capilarele sunt blocate de complexele proteice ce se formează în cursul unei reacţii imune anormale.

Purpura alergică - Diagnostic

Diagnosticarea purpurii alergice se face pe bazavalorilor scăzute ale plachetelor sau trombocitelor din sânge trebuie, diagnosticarea cauzei trombocitopeniilor cât şi evaluarea nivelului de risc al valorilor plachetelor. Sursa antigenilor ce provoacă această afecţiune nu este cunoscută.
De obicei, ei ajung în corp în urma unei infecţii virale sau bacteriene.
 
Aproximativ jumătate dintre pacienţi prezintă sânge în urină, un volum urinar scăzut, şi alte semne de implicare renală.
 
Pot fi efectuate teste imagistice (radiografii, computer tomografie) pentru a evalua complicaţiile de la nivelul altor organe.

Purpura alergică - Tratament

Formele benigne nu necesită tratament.
 
Majoritatea copiilor şi a adulţilor tineri se vindecă în câteva săptămâni.
 
În general, persoanele afectate se însănătoşesc fără tratament în decurs de câteva săptămâni, dar jumătate dintre pacienţi prezintă cel puţin o recurenţă a bolii.
Pentru durerea articulară pot fi administrate medicamente antialgice. Boala durează 8 - 10 zile, dar recidivele sunt frecvente.