Info SănătateaTV.ro: La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016
Joi, 22 feb 2018      14:42
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tipuri de cancer de piele

Tipuri de cancer de piele

22 iunie 2015    

Soarele, expunerea la razele ultraviolete, expunerea la solar, toate acestea reprezintă factori de risc pentru apariţia cancerului de piele. Numărul persoanelor care suferă de o astfel de afecţiune canceroasă este tot mai mare ca urmare a expunerii la ore nepotrivite la razele ultraviolete şi ca urmare a frecventării solarului.

Cancerul de piele, cauzat de creşterea anormală a celulelor pielii, apare cel mai adesea ca urma a expunerii la soare. Cu toate acestea, cancerul de piele poate să apară şi în zone ale corpului mai puţin expuse razelor soarelui.

Tipurile de cancer de piele

Cancerul de piele este de trei tipuri: carcinomul celular bazal, carcinomul celular scuamos şi melanomul, cea mai severă formă de cancer de piele.

Tipurile de cancer de piele prezentate mai sus sunt toate de origine malignă. Acestea sunt în creştere în rândul populaţiei de toate vârstele, însă majoritatea tipurilor de cancer de piele pot fi prevenite prin limitarea sau evitarea expunerii la raze ultraviolete şi prin acordarea unei atenţii sporite modificărilor suspecte ale propriei epiderme. Prin detectarea precoce se poate apela la un tratament eficient pentru majoritatea tipurilor de cancer de piele, chiar şi pentru formele mai agresive.

Cancerul de piele se dezvoltă, în principal, pe zone ale pielii mai expuse la soare, inclusiv în zona scalpului, a feţei, a buzelor, a urechilor, gâtului, pieptului, braţelor şi picioarelor. Cu toate acestea, cancerul de piele se poate forma şi în zone foarte puţin văzute de soare: în palmă, între degete sau sub degetele de la picioare, precum şi în zona genitală.

Cancerul de piele afectează toate persoanele indiferent de culoarea pielii, chiar şi pe cele brunete. O leziune epitelială canceroasă poate apărea brusc sau se poate dezvolta treptat, în timp, felul în care arată depinzând de tipul de cancer.

1. Carcinomul celular bazal – este cel mai întâlnit tip de cancer de piele, dar şi cel mai uşor de tratat. Acest tip de cancer de piele este caracterizat şi prin faptul că nu se răspândeşte la nivelul pielii. Carcinomul celular bazal apare în mod normal sub următoarea formă: o umflătură perlată pe faţă, ureche sau gât, sau o leziune plată, de culoarea pielii sau maronie pe piept sau spate.
2. Carcinomul celular scuamos este uşor de tratat şi de detectat însă se poate extinde la nivelul pielii. Acest tip de cancer al pielii apare sub forma unui nodul roşu şi ferm la nivelul feţei, al buzelor, urechilor, gâtului, braţelor şi mâinilor, sau a unei leziuni plate cu o crustă la suprafaţă, care poate apărea pe faţă, urechi, gât, mâini şi braţe.
3. Melanomul este cea mai gravă formă de cancer al pielii, responsabil de majoritatea deceselor cauzate de cancerul de piele. Melanomul poate să apară oriunde pe suprafaţa corpului, pe o piele normală sau într-o aluniţă transformată în leziune malignă. La bărbaţi melanomul apare cel mai adesea pe trunchi, pe cap şi gât, în timp ce la femei, melanomul apare cel mai adesea în zona braţelor şi a picioarelor.

Melanomul – semne ale cancerului de piele

• O pată maro de dimensiuni mari, cu nervuri negre, localizată oriunde pe corp
• O simplă aluniţă localizată oriunde pe corp, care îşi schimbă însă culoarea, dimensiunea sau care sângerează
• O leziune mică cu o margine neregulată de culoare roşie, albă sau albăstruie
• Umflături netede, ferme, localizate oriunde pe corp
• Leziuni închise la culoare aflate în zona palmelor, a degetelor de la mâini sau la picioare, pe membranele gurii, a nasului, a vaginului sau a anusului

Vezi şi: Melanomul - Simptome şi diagnostic