Info SănătateaTV.ro: Directorul Regional pentru Europa al OMS: Vaccinarea inseamna siguranta, protectie si imunitate pentru copil Vaccinarea: o problema de sanatate publica. Copii, dincolo de cifre. Fiecare copil merita sansa la o viata sanatoasa Directorul Regional pentru Europa al OMS: Vaccinarea inseamna siguranta, protectie si imunitate pentru copil Vaccinarea: o problema de sanatate publica. Copii, dincolo de cifre. Fiecare copil merita sansa la o viata sanatoasa Directorul Regional pentru Europa al OMS: Vaccinarea inseamna siguranta, protectie si imunitate pentru copil Vaccinarea: o problema de sanatate publica. Copii, dincolo de cifre. Fiecare copil merita sansa la o viata sanatoasa
Duminică, 30 apr 2017      06:14
Ulcerele de gamba – Aspect si clasificare

Ulcerele de gamba – Aspect si clasificare

13 iulie 2015    
Ulcere de gambă se prezintă ca nişte „găuri” la nivelul membrelor inferioare, răni deschise care seamănă cu adevărate cratere.
 

Ulcerul de gambă - Incidenţă 

 
Ulcere de gambă au o evoluţie îndelungată şi nu se vindecă fără un tratament foarte bine gândit. Medicul de familie se va consulta şi cu un medic internist, cardiolog sau dermatolog deoarece ulcerul de gambă se află la graniţa dintre aceste specialităţi.
 
Ulcerele de gambă apar în general la pacienţi între 40 şi 50 de ani. Impactul psihologic este foarte important din cauza aspectului inestetic atât la femei cât şi la bărbaţi.
 

Ulcerele de gambă - Origini

 
95% din ulcerele de gambă au cauze vasculare, din care venoase – 70% - varicoase sau post-trombotice - şi arteriale – 30% - artropatia cronică obliterantă, trombangeita obliterantă, ocluzia arterială acută. De asemenea, sunt generate şi de afecţiuni ale vaselor mici şi a celor limfaticelor.
 
5% din ulcerele de gambă au la origine cauze nevasculare, precum infecţioase, neuropatice, hematologice, disglobulinemice, traumatice.
 

Ulcerul de gambă - Simptomele şi semnele clinice în funcţie de cauză

 Ulcerele de gambă de origine venoasă 

 
Ulcerele de gambă de origine venoasă pot fi situate în orice zonă a gambei.
De obicei, se prezintă sub forma unor pachete varicoase, edeme - acumulări de lichid, pigmentarea tegumentului din jurul ulcerului şi senzaţia de tegumente cartonate şi zone de tegument depigmentat cu mici puncte roşii. Acestea pot fi nedureroase, puţin dureroase sau dureroase.
 

Ulcerele de gambă de origine arterială 

 
Ulcerele de gambă de origine arterială pot apărea mai frecvent la vârstnici, la cei cu hipertensiune, diabet, dislipidemie.
 
Ulcerele de gambă de origine arterială apar însoţite de durere la mers sau în repaus, furnicături, arsuri. Membrele inferioare sunt reci, lipsite de fire de par, cu distrofii unghiale şi pot fi însoţite şi de gangrenă. Acestea sunt mult mai dureroase decât cele de origine venoasă.
 
Ulcerele de gambă de origine arterială pot aparea pe fondul obliterării arterelor la tinerii fumatori şi sunt foarte dureroase.