Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:02
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Urticaria - un tip de alergie cutanata

Urticaria - un tip de alergie cutanata

24 iunie 2015    

Urticaria este o iritaţie a pielii cauzată de consumul anumitor alimente, expunerea la alergeni din mediul exterior sau contactul cu veninul anumitor insecte.

Urticaria sau iritaţia pielii nu explică exact simptomele specifice unei afecţiuni.

Iritaţia pielii este un termen generalist care sugerează existenţa unei explozii de umflături roşiatice la nivelul corpului.

Iritaţiile pielii pot fi localizate într-un loc sau răspândite pe toată suprafaţa corpului. Principalele categorii de iritaţii ale pielii sunt: iritaţii mici pe o porţiune din piele, care nu sunt cauzate de o infecţie, iritaţii mici ale pielii produse de o infecţie cu fugi sau bacterii sau iritaţii manifestate prin băşicuţe mici şi roşii răspândite pe toată suprafaţa corpului.

Urticaria este diagnosticată prin analizarea umflăturilor mici de pe piele, care se transformă apoi în leziuni de culoare roz, cu mergini delimitate care sunt cel mai adesea însoţite de mâncărime.

Urticaria – tipuri de iritaţii ale pielii

Urticaria poate fi de mai multe tipuri, în funcţie de severitatea cu care ne afectează. Astfel, se poate vorbi despre urticarie acută, urticarie fizică, urticarie de contact şi urticarie cronică.

Urticaria acută persistă aproximativ 24 de ore şi este cauzată de alergii. Urticaria acută poate apărea ca urmare a alergiei la alune, nuci, fructe de mare, peşte, ciocolată, la veninul anumitor insecte sau la anumite medicamente.

Urticaria cronică este mult mai periculoasă, iritaţia pielii sub formă de băşici mici şi roşii care acoperă întreg corpul persistând mai multe săptămâni.

Urticaria fizică este provocată de condiţiile climatice: soare, frig, vânt dar şi de articolele vestimentare prea mici, precum încălţările strâmte. Acest tip de urticarie dispare de regulă atunci când factorul declanşator este îndepărtat.

Urticaria – diagnosticată cu un test alergologic

Iritaţia pielii poate fi eliminată şi prevenită atunci când se cunoaşte cu exactitate cauza producerii ei. Diagnosticarea urticariei se realizează prin efectuarea unui test alergologic. Acest test alergologic este fie cutanat fie sanguin.

Testul alergologic cutanat se realizează prin amplasarea pe suprafaţa pielii a unei substanţe ce conţine un anumit alergen, pentru a se vedea care este reacţia organismului la acesta. Dacă în zona pe care a fost amplasat alergenul apar broboniţe mici şi roşii însoţite uneori de senzaţia de mâncărime, atunci testul este pozitiv iar persoana respectivă este alergică la acel alergen.

Testul sanguin constă în injectarea, subcutanat, a unui substanţe ce conţine un anumit alergen pentru a se observa reacţia corpului. Testul sanguin este recomandat atunci când persoana testată suferă de diverse afecţiuni cutanate – eczeme, psoriazis.

Urticaria – opţiuni terapeutice

Tratamentul urticariei se administrează de către medicul specialist, iar în cazurile cronice sau când apar complicaţiile, în regim de urgenţă la camera de gardă de către medicul ATI.

Tratamentul urticariei constă în principal în evitarea factorilor alergeni. Însă, atunci când aceşti factori nu pot fi evitaţi medicii recomandă administrarea antihistaminelor. Antihistaminele asigură controlul pruritului şi ajută la ameliorarea disconfortului resimţit de pacientul cu urticarie.

Antihistaminele sunt alese de medic, în funcţie de situaţia în care se află pacientul. Uneori, pentru un rezultat optim, antihistaminele sunt administrate combinat.

Urticaria poate fi ameliorată şi prin evitarea anumitor medicamente precum antiinflamatoarele nesteroidiene şi a opiaceelor. De asemenea, pacienţilor cu urticarie le este recomandat să nu consume alcool.

Urticaria care se manifestă sever se poate trata prin injecţii cu antihistaminice, cu adrenalină şi cu hidrocortizon.

Vezi şi: Urticaria - caracteristici şi simptome