Info SănătateaTV.ro: MS: In anul 2017, toate maternitatile vor fi dotate cu 335 de aparate pentru screening auditiv pentru nou-nascuti Planul Strategic Multianual privind Resursa Umana din Sănătate în România a fost lansat MS si BEI au semnat acordul prin care se va oferi consultanta gratuita pentru construirea a trei spitale regionale in Romania Noul ordin al MS pentru aprobarea regulamentului Concursului pentru managerii de spitale, in dezbatere publica MS: In anul 2017, toate maternitatile vor fi dotate cu 335 de aparate pentru screening auditiv pentru nou-nascuti Planul Strategic Multianual privind Resursa Umana din Sănătate în România a fost lansat MS si BEI au semnat acordul prin care se va oferi consultanta gratuita pentru construirea a trei spitale regionale in Romania Noul ordin al MS pentru aprobarea regulamentului Concursului pentru managerii de spitale, in dezbatere publica MS: In anul 2017, toate maternitatile vor fi dotate cu 335 de aparate pentru screening auditiv pentru nou-nascuti Planul Strategic Multianual privind Resursa Umana din Sănătate în România a fost lansat MS si BEI au semnat acordul prin care se va oferi consultanta gratuita pentru construirea a trei spitale regionale in Romania Noul ordin al MS pentru aprobarea regulamentului Concursului pentru managerii de spitale, in dezbatere publica
Marţi, 06 dec 2016      16:08
Zona Zoster – cauze si simptome

Zona Zoster – cauze si simptome

24 iunie 2015    

Zona zoster este o epidermo-neuro-viroză cauzată de virusul varicelo-zosterian în care leziunile veziculare apar pe traiectul ganglionilor nervoşi unde anterior a rămas inactiv virusul care a cauzat varicela (vărsatul de vânt).

După ce o persoană a avut varicelă, virusul rămâne inactiv la nivelul rădăcinilor nervoase. După mai mulţi ani însă virusul poate să se reactiveze sub forma afecţiunii cunoscute sub numele de zona zoster.

Zona zoster este o afecţiune dureroasă a cărei cauză poate să fie determinată cu întârziere.

Zona zoster nu este o afecţiune care ne pune în pericol viaţa, însă este foarte dureroasă. Există situaţii în care iritaţiile pielii duc la complicaţii cunoscute sub numele de neuralgie postherpetică, adică pielea rămâne dureroasă şi sensibilă la atingere timp de câteva luni după dispariţia iritaţiei.

Vaccinurile ajută la reducerea riscului apariţiei zonei zoster în timp ce tratamentul timpuriu poate ajuta la diminuarea infecţiei şi a complicaţiilor.

Simptomele zonei zoster pot include durerea, senzaţia de arsură, amorţeala sau sensibilitatea extremă în anumite zone ale corpului. De asemenea, mai apare o iritaţie roşietică la câteva zile de la apariţia durerii, dar şi vezicule pline cu lichid care se pot sparge formând o crustă, ca apoi să apară senzaţia de mâncărime. alte simptome sunt frisoanele şi starea febrilă, dar şi durerile de cap şi durerile abdominale.

Zona zoster apare în mod normal pe o singură parte a corpului, urmând calea nervoasă unde virusul a stat inactiv. Uneori iritaţia specifică zonei zoster poate să apară în jurul unui singur ochi sau pe o singură parte a feţei sau a gâtului.

Simptomul principal al zonei zoster este durerea. La unele persoane durerea poate fi intensă, la o simplă atingere a pielii, durerea fiind extrem de puternică.

Orice persoană care a avut vărsat de vânt poate să dezvolte în timp zona zoster.

Motivul apariţiei zonei zoster este neclar, o posibilă vină putând fi atribuită imunităţii scăzute în faţa infecţiilor atunci când înaintăm în vârstă. Zona zoster este întâlnită mult mai frecvent la adulţi şi la persoanele care au sistemul imunitar slăbit.
 

Vezi şi: Zona Zoster

Conferinta medicilor pneumologi rezidenti