Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Duminică, 22 apr 2018      22:01
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Zona zoster – Tratament si preventie

Zona zoster – Tratament si preventie

22 iunie 2015    

Zona zoster este o infecţie virală care se manifestă printr-o iritaţie puternică.

Zona zoster apare ca o fâşie de vezicule ce acoperă corpul din zona spatelui până în zona pieptului, aflată pe traiectul unor rădăcinilor nervoase. Zona zoster poate cuprinde şi alte părţi ale corpului precum gâtul, faţa sau sclapul.

Zona zoster este, în mod normal, diagnosticată pe baza istoricului senzaţiei de durere de pe o parte a corpului, a iritaţiei roşiatice a pielii şi a băşicilor ce acoperă jumătate din corp.

Diagnosticarea zonei zoster se realizează printr-un examen fizic detaliat realizat de medicul specialist, însoţit de o serie de întrebări referitoare la simptome. Medicul dermatolog poate preleva în timpul examenului o mostră de ţesut sau o cultură din veziculele existente la nivelul pielii pentru a le examina în laborator.

Zona zoster se vindecă de la sine, în câteva săptămâni, însă durerea poate fi ameliorată printr-un tratament prompt care grăbeşte vindecarea şi elimină riscul apariţiei diverselor complicaţii.

Tratamentul zonei zoster

Tratamentul zonei zoster se realizează de medicul specialist după o vizită medicală. 

Complicaţiile zonei zoster

Zona zoster poate duce şi la apariţia complicaţiilor, în situaţia în care aproximativ o persoană din cinci care suferă de zona zoster rămâne cu senzaţie de durere a pielii chiar după ce  şi iritaţia au dispărut. Este vorba despre neuralgie postherpetică. În această situaţie, fibrele nervoase afectate transmit semnale confuze şi exagerate, de durere, de la nivelul pielii către creier. Aceasta face ca zona afectată a pielii să fie hipersensibilă la cea mai mică atingere.

Zona zoster poate duce şi la alte complicaţii, precum inflamarea creierului – encefalita şi la alte probleme neurologice. Dacă Zona zoster apare la nivelul feţei, aceasta poate duce la probleme de auz şi chiar la pierderea temporară a vederii. Dacă băşicile cu lichid de la nivelul feţei nu sunt tratate corespunzător, infecţiile bacteriene ale feţei devin o altă potenţială problemă.

Zona zoster – metode de prevenţie

Zona zoster poate fi prevenită cu ajutorul a două vaccinuri: vaccinul împotriva varicelei şi vaccinul împotriva varicelei-zoster.

Vaccinul împotriva varicelei a devenit o rutină în imunizarea realizată în copilărie. Este recomandat să fie realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 luni. Vaccinul mai este recomandat şi copiilor mai mari şi adulţilor care nu au făcut varicelă. Deşi vaccinul împotriva varicelei nu poate garanta faptul că nu veţi face niciodată varicelă sau zona zoster, el poate acţiona prin reducerea complicaţiilor şi a severităţii bolii.

Vaccinul împotriva virusului varicelei-zoster poate ajuta la prevenirea Zonei zoster la adulţii care au avut varicelă. Ca şi vaccinul împotriva pojarului, acesta nu garantează faptul că persoana respectivă nu va face niciodată Zona zoster, însă ajută la ameliorarea severităţii bolii şi la reducerea riscului de neuralgie postherpetică.

Vezi şi: Zona Zoster