Info SănătateaTV.ro: Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor
Sâmbătă, 24 feb 2018      00:27
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Zona zoster, o afectiune cauzata de un virus specific

Zona zoster, o afectiune cauzata de un virus specific

12 august 2015    
Zona zoster este o afecțiune contagioasă cauzată de un virus specific, denumit varicelo-zoster, același virus care produce varicela la copii. Odată intrat în organism, virusul varicelo-zoster se multiplică la nivelul structurilor neuronale din zona în care va apărea zona zoster.
 
Zona zoster poate apărea în două perioade ale anului.
 
Prima dată apare primăvara, când vitalitatea organismului este scăzută ca urmare a particularităților de alimentație și a solicitărilor pe care iarna le are asupra organismului, iar al doilea val  apare toamna.

Zona zoster – Semne și simptome

Zona zoster este o suferință care poate genera disconfort. Zona zoster se manifestă dermatologic în zona în care virusul varicelo zoster s-a instalat.
Practic, el migrează, iar în locul unde se instalează vor apărea niște vezicule asemănătoare herpesului. Particularitatea acestor vezicule constă în faptul că ele apar în mai multe buchete dispuse pe traiectul nervului unde s-a instalat virusul. Înainte să apară leziunile la nivelul pielii apar senzațiile dureroase pe traiectul nervului.
 
Durerea resimțită este intensă și creează senzația de arsură în zona în care va apărea erupția. Durerea precede apariția erupției dermatologice, fapt ce poate duce la o eroare de diagnostic.
 
Zona zoster este un foarte mare simulant. Sunt pacienți care s-au prezentat la urolog cu simptomatologie de colică renală, dar n-aveau colică renală și au dezvoltat apoi zona zoster. Sunt pacienți care s-au prezentat la internist cu simptomatologie de colică biliară, au fost deschiși și după ce s-a încheiat operația a apărut zona zoster.”, a menționat pentru Sănătatea Tv, prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, șeful Departamentului Medicină Regenerativă de la Institutul de Medicină Comparată București.
 
Deosebit de grave sunt localizările la nivelul oftalmic pentru că astfel poate fi afectată corneea și pot apărea cicatrici pe cornee, care vor afecta capacitatea vizuală și calitatea de percepție a imaginilor vizuale.

Zona zoster - Evoluția bolii 

În general, zona zoster are o evoluție cu trei episoade eruptive în decurs de 24-36 de ore, apoi, în mod normal aceste leziuni încep să se usuce și să facă cruste. Mai apoi, crustele cad și rămân cicatrici care permit punerea unui diagnostic retrospectiv, chiar și după ani de zile. După 14 zile crustele ar trebui să cadă. Problema este că dacă erupțiile dermatologice create de zona zoster nu sunt tratate cu antivirale, atunci ele  pot să constituie cicatrici în structurile nervoase din vecinătate și aceste cicatrici vor genera tulburări de sensibilitate, de troficitate sau dureri de lungă durată.
 
”O algie post zona zoster este chinuitoare pentru că durează 3-6 zile. Cu cât pacientul este mai în vârstă, cu atât riscul de apariție a acestor algii este mai mare.”, a adăugat prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, șeful Departamentului Medicină Regenerativă de la Institutul de Medicină Comparată București.

Zona zoster - Tratament

Antiviralele folosite în tratarea zonei zoster sunt de cele mai multe ori foarte eficiente. Antiviralele blochează înmulțirea virusului și o dată cu blocarea multiplicării virusului se blochează și fenomentul inflamator. Unele antivirale sunt concepute special pentru a tăia durerea, iar altele blochează numai multiplicarea virusului varicelo-zoster.
 
Pe lângă folosirea de antiinflamatoare, medicul specialist va administra trofice neuronale, care includ vitaminele B și B6. În plus, tehnologia avansată vine în sprijinul tratamentului zonei zoster. Este vorba despre un laser cu lumină rece care reduce spectaculos perioada de evoluție și mai ales durerea post zona zoster. Acest laser permite o ștergere mult mai rapidă a cicatricilor.

Zona zoster – Sfatul medicului

Pacientul care are zona zoster trebuie să aibă grijă să stea în casă, la căldură, pentru că frigul, umezeala și curentul rece vor favoriza inflamarea apariției cicatricilor neuronale și apariția sindromului dureros post zona zoster.
 
Pacientul cu zona zoster trebuie să nu ude zona lezională pentru că umezeala, pe de o parte întârzie cicatrizarea și pe de altă parte permite apariția algiei post zona zoster. Atunci când un adult are zona zoster, în afară de faptul că va sta în casă, la căldură și nu va merge la sjubă și nu va sta în frig și umezelă, e bine să se ferească să contacteze copiii.
 
În urma unui contact cu un copil, pacientul cu zona zoster poate transmite virusul varicelo-zoster la copil, care va dezvolta ulterior varicelă. Așadar, zona zoster nu este o afecțiune banală și de aceea ea trebuie tratată cu seriozitate, după ce a fost consultat medicul specialist.