Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:07
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Acromegalia si gigantismul

Acromegalia si gigantismul

29 iulie 2015    
Acromegalia este o afecţiune rară, întâlnită cu precădere la indivizii între 30 şi 40 ani, care se manifestă prin hipertrofia (dezvoltarea excesivă) a extremităţilor - cap, mâini şi picioarelor.

Acromegalia - Generalităţi

Apare ca un dezechilibru hormonal care se produce datorită unei hipersecreţii de hormon de creştere, cauzată de un adenom - tumora benignă  a lobului anterior al hipofizei (glanda endocrină care îndeplineşte funcţia de reglare a acţiunii celorlalte glande endocrine). Hipofiza este comandată de hipotalamus - regiune centrală a creierului, care reglează secreţia hipofizară şi activitatea sistemului nervos.
 
La copii, hipersecreţia de hormon de creştere provoacă o afecţiune numită gigantism, care se caracterizează prin dezvoltarea exagerată a oaselor şi  creşterea excesivă în înălţime.

Acromegalia - Simptome

Simptomele acromegaliei includ dureri de cap la nivelul tâmplelor, tulburări ale vederii, absenţa fluxului menstrual asociată cu o secreţie lactată anormală, hipertrofiere a unor organe din cauza secreţiei excesive de somatotrofină (hormon care determina creşterea corpului), deficit de hormoni sexuali care determină tulburări genitale.
 
Pacientul prezintă modificări de comportament, precum irascibilitatea, nervozitatea, comoditatea, depresia, modificări graduale ale feţei (creşterea mandibulei, mărirea nasului, îngroşarea buzelor), astenie, somnolenţă, dureri ale articulaţiilor şi mobilitate scăzută, mărirea organelor interne.
 
Întrucât evoluţia acromegaliei este lentă, semnele precoce nu sunt evidente în primii ani.

Acromegalia - Diagnostic

Examenul fizic este primul pas în stabilirea diagnosticului de acromegalie, fiind urmat de examenele de laborator. Dozările hormonilor hipofizari permit stabilirea diagnosticului.
Imagistica medicală, tomografia computerizată sau imagistică prin rezonanţa magnetică pentru a localizarea şi a arăta dimensiunile tumorii hipofizare.

Acromegalia - Tratament

Tratamentul vizează reducerea secreţiei de hormon de creştere, precum şi a efectelor produse de tumoră asupra hipofizei şi a ţesuturilor învecinate.
 
Tratamentul chirugical al acromegaliei presupune ablaţia tumorilor hipofizare pe cale transnazală, astfel încât secreţia de hormon de creştere va fi readusă în limite normale. În unele cazuri nu se poate îndepărta întreaga tumoră, iar tratamentul va fi urmat sub forma radioterapiei pentru a distruge toate celulele tumorii şi pentru a reduce nivelul hormonilor de creştere (utilizarea radioterapiei depinde de mărimea şi localizarea tumorii).
 
Tratamentul medical se bazează pe hormoni de sinteză şi medicamente care conţin cabergolină şi bromocriptină care reduc nivelul hormonilor de creştere şi duc la micşorarea dimensiunilor tumorii.