Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:23
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Afectiunile endocrine si efectul lor asupra organismului

Afectiunile endocrine si efectul lor asupra organismului

06 august 2015    
Afecţiunile endocrine pot fi cauza pentru care persoanele care au o igienă riguroasă, totuşi, transpiră abundent, emanând un miros neplăcut.
 
Afecţiunile endocrine, cum ar fi disfuncţiile glandei tiroide - hipertiroidia, ovarele polichistice sau tumorile ovariene ori suprarenale – sunt câteva din cauzele transpiraţiei grele cu miros urât.

Transpiraţia - Generalităţi

Transpiraţia poate mirosi urât şi datorită pubertăţii. Copii nu miros urât, întrucât hormonii care apar la pubertate nu sunt prezenţi la persoanele cu vârste fragede.  
 
Transpiraţia urât mirositoare ce apare la persoanele care se spală regulat se manifestă în perioada definirii sexuale a individului. Ea debutează la pubertate, din cauza hormonilor androgeni.
 
Transpiraţia abundentă urât mirositoare mai poate apărea la bărbaţii cu surplus de testosteron şi la femeile cu un exces de hormoni masculini.  
 
Persoanele cu acromegalie - boală endocrină care se manifestă prin dezvoltarea exagerată a corpului şi membrelor, din cauza unei hipersecreţii a hormonului hipofizar de creştere, capătă şi o tentă de masculinizare, manifestată prin căderea părului de pe cap şi apariţia acestuia în zone precum faţa şi gâtul.
 
Transpiraţia urât mirositoare apare şi la oamenii care suferă de boli în care dimensiunile glandei sudoripare cresc sau la cei cu afecţiuni care se caracterizează prin scăderea secreţiei glandelor sebacee şi sudoripare.

Transpiraţia exagerată – cauze

Transpiraţia exagerat de mare apare din cauza unei afecţiuni numită hiperhidroză, care este provocată tot de o dereglare a sistemului endocrin.
 
Transpiraţia abundentă îşi pierde din iz odată cu înaintarea în vârstă. Ovarele sunt funcţionale până în jurul vârstei de 50 de ani. Activitatea ovariană scade odată cu instalarea menopauzei, iar transpiraţia cu miros neplăcut se diminiează.
 
Transpiraţia este, în mod normal, inodoră - nu miroase - pentru că este o soluţie de apă în amestec cu electroliţi – substanţe chimice care se elimină uşor din organism.
 
Transpiraţia începe să miroasă datorită florei microbiene de la suprafaţa pielii de la subţioară şi picioare.
 
Transpiraţia colorată sau cromhidroza este cauzată de ingestia sau absorbţia anumitor substanţe, de exudarea sângelui în glandele sudoripare sau de microorganisme care produc coloraţii, prezente în aceste glande.