Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Duminică, 22 apr 2018      22:01
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Boala lui Addison, o afectiune rar intalnita, dar periculoasa

Boala lui Addison, o afectiune rar intalnita, dar periculoasa

31 iulie 2015    

Boala lui Addison este o afecţiune destul de rar întâlnită, dar care are consecinţe deloc de neglijat. Mai exact, boala lui Addison reprezintă o insuficienţă suprarenală lentă şi poate apărea la orice vârstă, însă cel mai des întâlnită a fost la grupa de vârstă 30 -50 de ani. 

Boala Addison - Generalităţi

Afecţiunea se instalează în momentul în care glandele suprarenale secretă cantităţi insuficiente de hormoniUn hormon extrem de important pentru funcţionarea normală a organismului este cortizolul, acesta acţionând asupra majorităţii organelor.

Altfel spus, cortizolul ajută organismul să răspundă la stresul creat în urma diverselor cauze, cum ar fi boli, naşteri sau operaţii. Un alt hormonesenţial este aldosteronul, care ajută la păstrarea sării şi a apei în organism şi la menţinerea tensiunii arteriale. Însă, boala lui Addison apare în momentul în care glandele suprarenale nu produc suficient cortizol.

Sistemul imunitar contribuie la distrugerea unei părţi din glanda suprarenală care secretă cei doi hormoni, cortizol şi aldosteron, fapt ce duce la dezvoltarea bolii Addison.

Astfel de distrugeri glandulare pot apărea şi în cadrul cancerului, tuberculozei, anumite boli infecţioase şi tipuri de radioterapie, precum şi în cadrul leziunilor la nivelul glandelor suprarenale apărute în timpul sarcinii sau travaliului.

Boala Addison - Simptome

Boala Addison este o boală ce nu apare brusc, ci se dezvoltă în timp, fapt care face ca şi simptomele să apară destul de lent. Printre simptomele cele mai des întâlnite se numără şi scăderea şi chiar lipsa poftei de mâncare, pierderea masivă în greutate, oboseală şi slăbiciune musculară, dar şi durerile abdominale, diaree, greaţă, vărsături, senzaţie de ameţeală, dificultăţi de concentrare şi tremur.

Criza Addisoniană 

Simptomele Bolii Addison nu identificate decât odată cu apariţia crizei Addisoniene - cauzată de un factor de stres. În criza Addisoniană tensiunea scade brusc, iar persoana îşi poate pierde viaţa. 

Criza Addisoniană trebuie tratată în cel mai scurt timp posibil. Acest tip de criză poate fi recunoscută după o serie de simptome, printre care deshidratare, diaree, vomă severă, senzaţie de leşin, nelinişte, confuzie, febră sau chiar pierderea totală a cunoştinţei.

Addison se asociază cu bolile tiroidiene

Studiile arată că una sau mai multe boli tiroidiene se asociază la majoritatea pacienţilor diagnosticaţi cu Boala Addison. Dacă un pacient a primit diagnosticul de Boală Addison, cel mai indicat ar fi să facă şi câteva analize legate de funcţiile tiroidiene şi paratiroidiene

Persoana în cauză ar putea suferi şi de hipo- sau hipertiroidism sau chiar de tiroidită Hashimoto.  

Boala Addison - Tratament

În cazul bolii Addison, pacientul va urma un tratament cu medicaţie de înlocuire a hormonilor cortizol şi aldosteron toată viaţa.

Boala Addison - Sfaturi

Specialiştii recomandă ca pacienţii cu Addison să monitorizeze tensiunea arterială şi simptomele prin vizite periodice la medic.
 
În cazul în care este identificată o hipertensiune însoţită de edeme atunci medicaţia trebuie limitată. De altfel poate apărea şi o hipotensiune arterială, ce poate fi uşor recunoscută prin stările de ameţeală produse în momentul ridicării dimineaţa din pat. În astfel de cazuri se încearcă o ridicare cât mai puţin rapidă. 
La fel de indicate sunt şi analizele periodice prin care se monitorizează nivelele sangvine de sodiu, potasiu şi cortizol.