Info SănătateaTV.ro: Cum protejam spatele copiilor- posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale Cum protejam spatele copiilor- posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale Cum protejam spatele copiilor- posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale
Luni, 18 dec 2017      10:55
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul de tiroida are o rata de vindecare de aproape 100%

Cancerul de tiroida are o rata de vindecare de aproape 100%

14 august 2015    
Cancerul de tiroidă este o afecțiune care apare atunci când celulele glandei tiroide se înmulțesc și formează o aglomerare pe care o simțim ca un fel de proeminență de diferite dimensiuni în zona gâtului.

Cancerul de tiroidă - Generalităţi

Mărirea în volum a tiroidei depinde de mai mulți factori. În țara noastră foarte mulți oameni au gușe, au o tiroidă mare, dar asta nu înseamnă neapărat că este vorba despre un cancer sau de o tumoră.
 
În momentul în care se vorbește de un cancer de tiroidă, atunci celulele din glanda tiroidă au anumite particularități, ca la orice cancer, și anume ele au capacitatea de a invada țesuturile vecine și trimit metastaze la distanță. Unele celule pot pleca pe cale limfatică sau sangvină și produc tumori la distanță, oriunde în organism.
 
Cancerul de tiroidă este important pentru că în forma lui cea mai frecventă este unul dintre cele mai tratabile și curabile cancere. Se zice că un pacient cu o formă obișnuită de cancer de tiroidă, care e depistat la vârsta de 40 de ani, va muri cu acel cancer de tiroidă, dar nu din cauza lui. Cu alte cuvinte durata vieții lui nu va fi afectată în mod semnificativ de această boală ci de repercusiunile sale asupra organismului.”, a explicat într-un interviu pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Mihail Coculescu, preşedinte de onoare al Societăţii Române de PsihoNeuroEndocrinologie.
 
Progresul medicinei a făcut ca tratamentul cancerului de tiroidă să fie un tratament de mare succes. Din nefericire, există și forme de cancer de tiroidă care sunt mai rare, mai agresive și mult mai greu de stăpânit.
 
Cancerul diferențiat de tiroidă reprezintă forma cea mai frecventă și ușor de tratat, pe când cancerul medular de tiroidă are un prognostic mai rezervat.

Cancerul de tiroidă - Cauze

Cancerul de tiroidă apare în niște condiții speciale, mai ales atunci când organismul este iradiat, iar după 10-15 ani de la iradiere cancerul de tiroidă apare cu o latență foarte mare. Pe de altă parte, în România, în special în zona subarpatică, din Podișul Transilvaniei, principala cauză a producerii cancerului de tiroidă este deficitul de iod. Un om care trăiește în condițiile în care aportul de iod din apă este foarte mic poate dezvolta după câțiva ani cancer de tiroidă. Inițial glanda tiroidă se mărește difuz, formând ceea ce se numește glanda difuză. Însă, după 10 ani se pune problema apariției unei tumori.
 
Glanda tiroidă este formată din mai multe celule numite folicule, care sunt formate din niște sfere mici înăuntrul cărora există un lichid vâscos numit coloid. Aceste sfere cresc în timp și formează niște movilițe care seamănă cu proeminențele prin care se manifestă și un cancer de tiroidă. Între aceste sfere mici din glanda tiroidă mai sunt niște celule care produc hormoni ce reglează calciul și care se numesc calcitonină. Dacă apare o tumoră din acele celule, acea tumoră definește un cancer medular de tiroidă.
 
Mai există și posibilitatea moștenirii genetice a cancerului de tiroidă. Dacă un singur membru dintr-o familie este depistat cu cancer de tiroidă, atunci urmașii trebuie să prevină apariția cancerului de tiroidă prin screeninguri periodice.
 
Cancerul de tiroidă nu trebuie să trezească o spaimă, cancerul de tiroiodă este o problemă rezolvată. Trebuie doar să trezească încrederea oamenilor în medicul lor de familie și în rețeaua de endocrinologi, care în țara noastră are un prestigiu de care toată populația e conștientă și nu se îndoiește”, susține prof. univ. dr. Mihail Coculescu, preşedinte de onoare al Societăţii Române de PsihoNeuroEndocrinologie.

Cancerul de tiroidă - Forme clinice

Cancerul de tiroidă diferențiat, care este cel majoritar și care se numește papilar sau folicular, are o rată de succes de tratament care se apropie de 100%.
 
Există și forme de cancer tiroidian nediferențiat. Atunci când într-o populație nu se face profilaxia lipsei de iod, cancerul acesta este mai periculos. Între cancerele diferențiatecancerul folicular este cel mai periculos și când e deficit de iod, frecvența lui crește. Dacă se stabilește că cineva are cancer de tiroidă diferențiat se apelează la un chirurg să scoată cea mai mare parte din masa canceroasă, dar rămâne pericolul ca masa canceroasă să apară în alt loc, deseori în locul metastazelor.
 
Formele severe de cancer de tiroidă sunt mult mai greu de stăpânit cu tratamentele moderne. Celulele tiroidei sunt unice în organism prin faptul că sunt capabile să fixeze iodul de 30-100 de ori mai mult decât oricare altă celulă din organism și atunci o celulă anormală, o celulă de tip canceros își pierde această proprietate, ceea ce se numește cancer de tiroidă diferențiat.
 
În cazul cancerului medular de tiroidă, celule maligne nu pot fi distruse cu iod radioactiv pentru că acele celule nu produc hormonii tiroidienicunoscuți care conțin iod, ci produc calcitonină.
 
”Dacă găsim acel hormon prea crescut în sânge, noi căutăm imediat acel cancer medular al tiroidei. Acest cancer medular al tiroidei este un cancer care are un prognostic mai rezervat, decât cancerul diferențiat de tiroidă, dar nu este între cele mai agresive cancere.”, anunțăprof. univ. dr. Mihail Coculescu, preşedinte de onoare al Societăţii Române de PsihoNeuroEndocrinologie.

Cancerul de tiroidă - Diagnostic

Standardul de aur al diagnosticului cancerului de tiroidă este citologia prin puncție cu ac subțire.
Odată cu dezvoltarea tehnicii medicale și în special a ecografiei și a ultrasunetelor se poate aprecia exact structura tiroidei și apoi prezența unor noduli în glanda tiroidă. Majoritatea oamenilor au noduli la nivelui tiroidei, însă cu ajutorul unor examene medicale se poate depista care sunt benigni și care ridică suspiciunea unui cancer. Nodulii tiroidieni maligni pot fi puncționați, apoi sunt prelevate câteva celule care vor fi investigate la microscop, iar citologul va indica celulele bune și celulele rele.
 
Dacă sunt celule rele se scoate acea zonă, se confirmă cu niște metode mai precise că este sau nu un cancer sau ce fel de cancer este, diferențiat sau nediferențiat, și se aplică metodele de terapie care sunt extrem de eficace. Bănuielile unui cancer de tiroidă sunt confirmate la unul din zece cazuri.

Cancerul de tiroidă -  Tratament

Cancerul de tiroidă în forma lui cea mai frecventă are o evoluție blândă pe o durată extrem de lungă și odată depistat eficiența terapiei și eficiența medicilor în a-l trata și a-l vindeca este foarte mare.
 
”În majoritatea cazurilor puncția te liniștește, puncția îți spune că nu ai de ce să te temi. Sunt niște noduli obișnuiți într-o țară cu endemie de gușă, de aceea sfatul este ca populația să nu se teamă de această intervenție care este o intervenție blândă, care se suportă extrem de ușor, nu necesită spitalizare, se citește imediat și dă răspunsul tot imediat.”, a mai adăugat medicul specialist.