Info SănătateaTV.ro: Cum reducem pofta de mancare Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa Cum reducem pofta de mancare Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa Cum reducem pofta de mancare Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa
Duminică, 21 ian 2018      22:23
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Criza tireotoxica

Criza tireotoxica

03 august 2015    

Criza tireotoxică este o complicaţie care apare la bolnavul hipertiroidian operat.

Criza tireotoxică apare ca urmare a unei descărcări masive de hormoni tiroidieni în circulaţie.

Criza tireotoxică - Cauze

Criza tireotoxică apare cel mai adesea la pacienţii trataţi inadecvat sau care nu au beneficiat deloc de tratament. De asemenea,intervenţiile medicale efectuate de urgenţă sau apariţia complicaţiilor postoperatorii influenţează manifestarea unei astfel de crize.
 
Criza tireotoxică are ca principale simptome iritabilitatea extremă, starea de delir, febra de 41 de grade, tahicardie, agitaţie, vărsături, prostraţie, diaree sau chiar comă.
 
Totodată, anumite complicaţii postoperatorii de tipul septicemiei, hemoragiilor sau reacţiilor adverse ale transfuziilor sau medicamentelor pot mima criza tireotoxică.

Criza tireotoxică - Simptome

Simptomele unei crize tireotoxice pot fi generale (includ scăderea în greutate sau intoleranţa la căldură), cardiovasculare (presupun accelerarea ritmului cardiac, fibrilaţia atrială sau insuficienţă cardiacă), neuromusculare - se manifestă prin tremor al extremităţilor, oculare, tegumentare (tegumentele au formă subţire şi pot fi calde) sau neuropsihice care se manifestă prin insomnii.   

Criza tireotoxică - Tratament

Constă în realizarea unei terapii de suport. Aceasta trebuie să fie efectuată în timp ce se iau măsuri pentru ameliorarea tireotoxicozei. În ceea ce priveşte terapia de suport, aceasta face referire la administrarea de glucoză şi clorură de sodiu intravenos.
 
Medicii pot administra şi glucocortizoizi sau vitamina B.
 
Blocarea sintezelor de hormoni prin adminsitrare imediată şi continuă de doze crescute de agenţi antitiroidieni reprezintă tratamentul pentru hipertiroidă.
 
Administrarea agenţilor antitiroidieni este urmată de cea a dozelor de iod care au rolul de a inhiba eliberarea hormonilor. În absenţa insuficienţei cardiace, agenţii antitiroidieni reprezintă o componentă importantă a tratamentului.