Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Duminică, 22 apr 2018      22:04
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
De ce apare pubertatea precoce la copii?

De ce apare pubertatea precoce la copii?

24 iunie 2015    

Pubertatea apare atunci când corpul suferă anumite transformări, de la particularităţile unui copil la cele ale unui adult.

Pubertatea implică creşterea rapidă a oaselor şi a muşchilor, schimbări în forma şi dimensiune corpului şi dezvoltarea abilităţii de reproducere a corpului.

Pubertatea începe în mod normal între vârsta de 8-12 ani la fete şi 9-14 ani la băieţi.

Pubertatea precoce este aceea care începe înainte de vârsta de 8 ani la fete şi înainte de 9 ani la băieţi.

Mulţi dintre părinţii ai căror copii experimentează pubertatea precoce se întreabă care este cauza apariţiei acestui fenomen.

Pentru a înţelege care sunt cauzele apariţiei pubertăţii precoce la unii copii, este important să se cunoască cauzele care duc la apariţia pubertăţii în primul rând.

Etapele apariţiei pubertăţii

Un proces complex cunoscut sub numele de axă hipotalamică – pituitară – gonadală apare în momentul declanşării pubertăţii. Acest proces al pubertăţii presupune următorii paşi:

1. Creierul începe procesul pubertăţii. O parte a creierului numită hipotalamus produce hormoni care eliberează gonadotropină.
2. Glanda pituitară eliberează mai mulţi hormoni decât în mod normal.
3. Hormonii sexuali sunt produşi. Ovarele încep să producă hormoni implicaţi în procesul de creştere şi dezvoltare a caracteristicilor sexuale ale femeii - estrogen şi testiculele încep să producă hormoni responsabili de creşterea şi dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine – testosteron.
4. Apar schimbări fizice cauzate de producerea de estrogen şi testosteron.

Pubertăţii precoce este de două tipuri, în funcţie de cauza producerii acestei afecţiuni. Mai exact, există pubertatea precoce centrală sau pubertate precoce periferică.

Pubertatea precoce centrală

În cazul acestui tip de pubertate nu există cauze concrete responsabile de schimbările survenite mult mai devreme. În cazul majorităţii copiilor care trec prin pubertate precoce nu există o cauză medicală incriminată.

Pubertatea precoce centrală este în rare cazuri provocată de o tumoră la nivelul sistemului nervos central, de o infecţie precum encefalita sau meningita, de un defect congenital al creierului, de radiaţii la nivelul capului sau de hipotiroidism.

Pubertatea precoce periferică

Estrogenul şi testosteronul prezente în corpul copilului provoacă acest tip de pubertate precoce.

În cazul copiilor cu pubertate precoce periferică această precocitate poate fi cauzată de o tumoră de la nivelul glandei pituitare sau de expunerea la surse externe de estrogen sau testosteron -  sub formă de creme sau unguente.

Le fete pubertatea precoce periferică mai poate fi produsă de cistită ovariană şi de o tumoră ovariană, iar la băieţi de o tumoră la nivelul celulelor responsabile de producerea spermei sau în celulele care produc testosteron sau o mutaţie a genelor, o afecţiune rară numită precocitate sexuală independentă de gonadotropină, cauzată de un defect al genelor care duce la producerea de testosteron între vârsta de 1 şi 4 ani.