Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      05:56
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hipotiroidia, o disfunctionalitate a glandei tiroide

Hipotiroidia, o disfunctionalitate a glandei tiroide

31 iulie 2015    

Glanda tiroidă este una dintre cele mai importante din corpul uman, disfuncţionalităţile acesteia având consecinţe grave asupra sănătăţii. Altfel spus, de funcţionarea normală a acestei glande situate la baza gâtului, mai exact sub “mărul lui Adam”, depinde şi buna funcţionare a metabolismului. Glanda tiroidă secretă hormonii tiroidieni, care în condiţii extreme pot fi secretaţi în cantităţi mai mari şi astfel apare hipertiroidia sau în cantităţi insuficiente, ceea ce numim hipotiroidie.

Hipotiroidia, mai frecventă la femeile cu vârstă peste 40 de ani

Hipotiroidia, această stare patologică, este mai frecvent întâlnită în cazul femeilor cu vârstă peste 40 de anim decât la bărbaţi. La persoanele tinere, afecţiunea apare mai rar.
 
În cazul copiilor, hipotiroidia implică un retard de creştere şi tulburări ale dezvoltării psihologice. Mai mult decât, specialiştii estimează că până la 5% din populaţie suferă din cauza acestei secretări insuficiente a hormonilor tiroidieni, procentul de îmbolnăvire crescând odată cu vârsta.
 
Cauzele apariţiei acestei afecţiuni sunt multiple, însă cea mai întâlnită este tiroidita Hashimoto sau tiroidita autoimună, care duce la o inflamare a glandei, fapt cauzat de sistemul imunitar. Acesta din urmă produce anticorpi care distrug efectiv tiroida.
De asemenea, hipotiroida apare şi din cauza tiroiditei limfocitare declanşată dupa hipertiroidism, distrugerea tiroidei după tratament cu iod radioactiv sau după intervenţia chirurgicală, dar şi din cauza unor afecţiuni ale glandei pituare sau ale hipotalamusului, din cauza unor medicamente şi a unei deficienţe de iod.
Pe de altă parte, hipotiroidia poate apărea şi pe fondul unei tiroide perfect normale, dar din cauza unei probleme la nivelul glandei pituitare, care nu produce hormoni tiroidieni suficienţi.

Hipotiroidia- Factori de risc

O atenţie deosebită trebuie acordată factorilor  de risc, care pot fi fie o rudă apropiată ce suferă de o afecţiune autoimună, fie diabetul, tratamentul cu iod radioactiv sau medicamentele anti-tiroidiene, iradierea în zona gâtului sau în partea de sus a toracelui sau operaţia de tiroidă.

Hipotiroidia - Simptome

Simptomele hipotiroidei sunt vizibile în timp şi constau în oboseală, sensibilitate crescută la frig, constipaţie, voce răguşită, nivel crescut de colesterol, încetinire a ritmului cardiac, luarea foarte rapidă în greutate, dureri de muşchi şi rigiditate a articulaţiilor, depresie. 
 
În cazul în care ştiţi că vă confruntaţi cu o hiperditoidie, atunci nu amânaţi să vă trataţi deoarece simptomele se pot agrava şi chiar se poate ajunge la mixedem sau hipotiroidie avansată, care pune în pericol viaţa.
Mixedemul poate fi recunoscut după stările de ameţeală şi letargie profundă, convulsii, irigarea insuficientă a creierului şi intoleranţă crescută la frig.
În acelaşi timp, hipotiroidia avansată duce chiar şi la pierderea cunoştinţei.

Persoanele cu hipotiroidie trăiesc peste medie

Hipotiroidia este o afecţiune a glandei tiroide ce poate fi tratată  cu ajutorul unor tratamente pe bază de hormoni tiroidieni.
 
În funcţie de cauza hipotiroidiei, tratamentul se poate administra pe o perioadă scurtă de timp sau toată viaţa.
Pe de altă parte, cercetătorii americani au găsit şi o legătură între această afecţiune şi longevitate. Mai exact, schimbările din organism produse de hipotiroidie, în special scăderea ritmului cardiac şi a ratei metabolice, conduc la o viaţă mai lungă a celor afectaţi.