Info SănătateaTV.ro: Cum protejam spatele copiilor- posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale Cum protejam spatele copiilor- posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale Cum protejam spatele copiilor- posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale
Luni, 18 dec 2017      10:44
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hirsutismul, cresterea excesiva a parului pe corp

Hirsutismul, cresterea excesiva a parului pe corp

14 august 2015    

Hirsutismul este denumirea medicală pentru creșterea excesivă a părului în zone în care în mod normal femeile au doar un puf sau firele de păr lipsesc cu desăvârșire. Astfe pilozitatea excesivă apare în zone cum ar fi buza superioară, bărbia, perciunii, obrajii, pe gât, pe spate și chiar în jurul areolelor mamare și la nivelul sânilor.

"Hirsutismul este o problemă reală cu care se confruntă atât femeile cât și bărbații, însă doamnele sunt cele mai afectate de excesul de păr. De altfel, femeile sunt cele care se prezintă în cabinetul medicului endocrinolog pentru a scăpa de problema părului în exces.", a explicat dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie, Institutul Național de Endocrinologie C.I Parhon.  
 

Hirsutismul este determinat de excesul de hormoni androgeni

Hirsutismul este determinat de o serie de cauze, una dintre acestea fiind secreția excesivă de hormoni masculini (androgeni). Hormonii masculini sunt produși de corpul oricărei femei, iar un nivel normal al acestora nu are nici un fel de consecințe asupra organismului.
 
Pilozitatea excesivă poate apărea atunci când o femeie de confruntă cu sindromul ovarelor polichistice, de altfel o afecțiune frecventă. Adesea sindromul ovarelor polichistice este însoțit de hirsutism în asociere cu acnee și tulburări menstruale.
 
Totodată, hirsutismul poate fi determinat de tumori ale ovarelor, de administrarea unor medicamente cu efecte asemănătoare androgenilor sau din cauza unei afecțiuni moștenite numită hiperplazie adrenală congenitală.
 

Hirsutism – Diagnostic

Primul pas în stabilireadiagnosticului de hirsutism este anamneza. Astfel medicul specialist endocrinolog investighează dacă hirsutismul a apărut la vârsta pubertății sau după această perioadă și dacă pacienta în cauză are tulburări hormonale, ovare polichistice.
 
Un al doilea pas este examenul clinic care stabilește gravitatea hirsutismului (uşor, moderat sau sever).
 
De asemenea medicul specialist poate recomanda efectuarea unei tomografii computerizate sau a unei rezonanțe magnetice nuclearea, pentru a știi cu exactitate care sunt organele ce stau la baza producerii pilozității excesive.
 
„De obicei profilul pacientei este o fată tânără cu exces de păr. Majoritatea au un exces minim de păr, dar imaginea contează la acea vârstă și atunci vin pentru că au fix trei fire. Până le lămurim că problema este minoră și că efectele tratamentului pot fi mai serioase decât problema în sine, poate să dureze. Atunci, uneori, luăm și o atitudine terapeutică la cererea pacientei.”, a precizat dr. Corina Neamțu, într-un interviu pentru www.SănătateaTv.ro.
 

Tratamentul depinde de cauza care a determinat apariția hirsutismului

Tratamentul depinde de cauza care a determinat apariția pilozității excesive. Dacă este vorba despre o afecțiune ușoară fără modificări hormonale nu este necesară administrarea unui tratament.
 
În cazul în care pacienta are sindromul ovarelor polichistice, atunci medicul specialist recomandă administrarea contraceptivelor în asociere cu medicamente care conțin hormoni masculini.
De asemenea, pacientele pot apela la tratamente cosmetice, aici intrând în discuție epilarea definitivă. Însă, în cazul în care hirsutismul este provocat de tumori ovariene sau suprarenaliene se recurge la tratamentul chirurgical.
 
„Dacă hirsutismul nu este foarte sever și este singura manifestare a bolii de ovar polichistic  tratamentul mai poate astepta Dacă pacienta are puncție ovulatorie normală, cu menstre regulate și cu nimic altceva, atunci tratamentul cosmetic este mai important decât cel medicamentos.”, a subliniat dr. Corina Neamțu.