Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:07
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Litiaza salivara poate aparea la orice varsta

Litiaza salivara poate aparea la orice varsta

31 iulie 2015    

Glandele salivare sunt destul de frecvent afectate de o serie de tulburări. Dintre acestea cel mai des întâlnită este litiaza salivară, aceasta reprezentând aproximativ jumatate din patologia glandelor salivare.

Litiaza salivară - Generalităţi

Litiaza salivară, caracterizată de apariţia unor calculi la nivelul glandelor salivare sau pe canalele de excreţie, poate apărea la orice vârstă, în special la bărbaţii între 30 şi 60 de ani, din cauza fumatului, alcoolismului şi igienei bucale defectuoase, dar pot fi afectați atât copiii, cât şi femeile.

În majoritatea cazurilor, această afecţiune are o evoluţie lentă şi asimptomatică şi nu este legată şi nici nu cauzează dereglări hormonale.

În ceea ce priveşte calculii, aceştia sunt eliminaţi pe canalele de excreţie ale salivei.

Litiaza salivară - Factori de risc

Litiaza salivară este o boală ce are la origine factori diferiţi de risc, printre aceştia cei mai des întâlniţi fiind factorii de mediu, în special climatele reci şi umede, şi factorii alimentari, respectiv consumul în exces de proteine, alimente picante, conservate, dar şi abuzul de alcool. De asemenea, alţi factori de risc pot fi igiena necorespunzătoare a cavităţii bucale, fumatul, traumatismele şi invadarea accidentală a canalelor excretoare ale glandelor de particule străine.
Într-o prima etapă a litiazei salivare are loc o descuamare a epiteliului glandular şi canalicular. Altfel spus, are loc un fenomen de precipitare a coloizilor din salivă, proces care contribuie la formarea unui nucleu organic central pe care se vor depune sărurile minerale din salivă.
 
Calculii, al căror volum creşte treptat, pot fi unici sau multipli, au aspect neregulat, o masă omogenă sau granulată şi se localizează fie în glanda salivară, fie în canalele excretoare. Odată cu trecerea timpului, dacă afecţiunea nu este depistată la timp, glanda salivară devine dură şi capătă un caracter pseudotumoral.

Litiaza salivară - Simptome

Simptomele litiazei salivare diferă de la o formă la alta a afecţiunii, mai exact în funcţie de locul unde este situat calculul şi de perioada evolutivă a bolii. De exemplu, în cazul litiazei submandibulare, persoanele afectate elimină uneori mici calculi, dar nu prezintă nicio tulburare în primă fază.
 
Ceva mai târziu se vor confrunta cu dureri sublinguale şi în regiunea submandibulară în timpul masticaţiei şi abia în formă avansată apar fenomele inflamatorii, durerile sau, în unele cazuri, hipertrofia pseudotumorală a glandei salivare. De asemenea, un alt simptom al sialolitiazei este colica salivară, care apare înainte sau în timpul meselor şi este caracterizată de un flux abundent de salivă. În acest caz, simptomele pot lipsi sau se fac foarte puţin simţite.

Litiaza salivară - Complicaţii

O complicaţie a litiazei este abcesul salivar, formă ce este însoţită de dureri mari, dificultăţi în masticaţie şi deglutiţie, febră şi tumefierea inflamatorie a regiunii.
În urma infecţiilor repetate ale glandelor salivare apare tumora salivară, însoţită de o senzaţie de presiune în regiunea sublinguală.

Litiaza salivară - Alte afectări

Un alt tip de sialolitiază este litiaza parotidiană, care este tot mai frecventă, arată specialiştii. Durerea în acest caz este localizată la nivelul obrazului şi iradiază în ureche. În cazul unei infectări puternice se poate ajunge chiar şi la un abces salivar localizat. Dacă acest tip de litiază salivară este destul de frecventă, iată că la polul opus stă litiaza glandei sublinguale, care nu provoacă tulburări decât în condiţiile unor complicaţii septice.

Litiaza salivară - Diagnostic

Astfel de afecţiuni pot fi depistate în urma unor examene radiologice, prin scintigrafie, ecografie, computer tomograf, rezonanţă magnetică nucleară, dar şi prin explorarea căilor salivare.

Litiaza salivară - Tratament

În ceea ce priveşte tratamentul, acesta variază în funcţie de forma clinică a afecţiunii şi de localizarea calculului. Aşadar, se poate apela fie la un tratament împotriva inflamaţiilor cu antibiotice, la extirparea chirurgicală a calculului, fie la extirparea glandei.