Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      05:51
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Menstruatia si problemele de menstruatie

Menstruatia si problemele de menstruatie

30 iulie 2015    
Menstruaţia este o parte normală a ciclului reproductiv al femeii. Când un ovar eliberează un ovul, el descarcă şi hormoni estrogeni, care stimulează mucoasa uterului să crească şi să se îmbibe cu sânge.

Problemele de menstruaţie - Aspecte generale

Dacă ovulul nu este fertilizat, ovarul descarcă progesteron, care face uterul să îşi elimine mucoasa; sângerarea menstruală care rezultă constă, de obicei, din câteva linguri de sânge şi fragmente de ţesuturi.
Această serie de evenimente se repetă într-un ciclu durând circa 28 de zile, până la întreruperea de către sarcină sau menopauză.
 
Gradul de disconfort sau durere pe care le produce menstruaţia, ca şi cantitatea de sânge menstrual variază mult de la individ la individ.
De asemenea, menstruaţia poate fi ocazional mai abundentă sau mai dureroasă decât de regulă. Astfel de probleme, deşi neplăcute, nu semnalează, în general, existenţa unei boli de fond.
Dar aceleaşi semne pot uneori indica stări mai grave, de exemplu endometrioză sau un chist ovarian.

Problemele menstruale - Cauze

Lipsa ciclului la o femeie care nu a început încă să aibă menstruaţie se numeşte amenoree primară; la o femeie care are o întrerupere temporarăa menstruaţiei, se numeşte amenoree secundară.
 
Amenoreea primară are mai multe cauze,cea mai probabilă fiind aceea ca fata să nu fi ajuns încă la pubertate. Dar pubertatea întârziată la o fată care este foarte slabă sau care face efort excesiv este îngrijorătoare, pentru că poate indica anorexie nervoasă; femeile cu foarte puţine grăsimi corporale nu au menstruaţie.
 
Amenoreea secundară poate fi, de asemenea, provocată de leziuni sau anomalii structurale; o cauză frecventă sunt chisturile de ovar. Dar şi factori ca stresul pot tulbura echilibrul hormonilor şi întrerup de aceea ciclul normal. De asemenea, greutatea corporală foarte scăzută în adolescenţă, poate opri menstruaţia.
Amenoreea poate, de asemenea, semnala apariţia menopauzei sau sarcinii.

Menstruaţia - Forme

Cele trei categorii principale de neregularităţi menstruale sunt lipsa menstruaţiei (amenoreea), menstruaţiile dureroase (dismenoreea) şi menstruaţiile abundente (menoragia).
 
Deşi de cele mai multe ori nu reprezintă o cauză de îngrijorare, amenoreea poate fi un semn al unei probleme de fond.
Ea poate indica, de exemplu, niveluri scăzute de estrogeni în organism şi un risc mai mare de a face osteoporoză. Sau poate să semnaleze o lipsă de progesteron şi un risc mai mare de probleme ale endometrului, inclusiv cancer de endometru.
 

Probleme de menstruaţie - Simptome

Simptomele problemelor de menstruaţie sunt în funcţie de tipul afectării menstruale.
În cazul în care nu apare menstruaţia, stare numită amenoree, din cauza sarcinii, efortului excesiv sau anorexiei nervoase,
 
În cazul în care menstruaţia este dureroasă şi formează cheaguri, numită dismenoree, poatefi absolut normală, dar poate fi provocată şi de endometrioză, polipi, fibroame, aderenţe sau alte leziuni ale uterului sau de un dispozitiv intrauterin (sterilet).
 
În situaţia în care scurgerile menstruale sunt abundente, numită metroragie, poate fi rezultatul stresului, endometriozei sau altor leziuni pelviene, infecţiilor pelvisului.
 
Hemoragiile puternice pot provoca anemie, iar o hemoragie care apare cu întârziere şi care este neobişnuit de abundentă poate indica un avort. De asemenea, dacă apare durerea abdominală intensă înaintea menstruaţiilor sau la contact sexual ar putea fi vorba de endometrioză.

Probleme de menstruaţie - Tratament

Amenoreea primară se poate vindeca de la sine.
Poate fi necesar tratamentul anorexiei nervoasă. Dacă se bănuieşte o anomalie hormonală, se â recomandă tratament medicamentos de înlocuire a hormonilor lipsă.
În cazuri rare, poate fi necesară o intervenţie chirurgicală, pentru a îndepărta o creştere canceroasă sau necanceroasă sau pentru a corecta o problemă structurală.
 
Pentru amenoreea secundară, se iau măsuri de reducere a stresului. Dacă a fost diagnosticată o altă boală care poate provoca amenoree (endometrioză sau chist ovarian) se tratează acea afecţiune, însă trebuie avut în vedere şi faptul că amenoreea poate fi este legată de debutul menopauzei, în acest caz se prescriu estrogeni şi suplimente de calciu, pentru a micşora riscul de osteoporoză.
 
Pentru deficitele nutriţionale care pot provoca amenoree, sunt recomandate alimente bogate în zinc (peşte, carne de pasăre, carne slabă) şi vitamina B complex (drojdie de bere, germeni de grâu).

 Probleme de menstruaţie - Profilaxie

Pentru prevenirea problemelor de menstruaţie se recomandă suplimente cu calciu şi magneziu suplimentare pentru a opri crampele musculaturii uterine şi a micşora fluxul, analgezice antiprostaglandinice (ibuprofen sau naproxen), ceai de plante conţinând coada şoricelului pentru a ajuta controlul sângerării, ulei de ricin pe abdomen pentru a relaxa muşchii şi a micşora fluxul, menţinerea unei greutăţi normale, pentru a preveni excesul de grăsime şi estrogeni din corp.
 
Femeile cu greutate excesivă tind să aibă perioade menstruale anormale, poate datorită unei creşteri a celulelor secretoare de estrogeni. Sunt recomandate multivitaminele, suplimentele minerale conţinând vitamina A, B complex, C şi E, precum şi calciu şi fier.