Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      06:19
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Mirosul corpului

Mirosul corpului

20 iulie 2015    

Ce este mirosul corpului?

 
Mirosurile corpului, care sunt diferite de mirosul, uşor de recunoscut, de transpiraţie, pot semnala afecţiuni sistemice. De exemplu, un miros de acetonă poate indica un diabet; un miros de amoniac poate fi un semn de boală hepatică.
 
Aversiunea pentru mirosuri este şi suportul unei uriaşe industrii ce vinde săpunuri, parfumuri, deodorante şi antiperspirante unui public foarte doritor.
Numeroase culturi, totuşi, nu înţeleg care este problema. Ei consideră mirosurile corpului normale, acceptabile, chiar erotice.
 
Mirosul corpului este un termen general ce descrie ceea ce se întâmplă cu sudoarea şi alte secreţii ale pielii atunci când asupra lor acţionează bacteriile ce se găsesc în mod normal la suprafaţa acesteia. Sudoarea este produsă de două tipuri de glande, glandele ecrine şi cele apocrine.
 

Glande ecrine şi apocrine

 
Glandele ecrine se găsesc pe tot corpul, însă sunt concentrate în axile, palme, tălpi şi frunte. Când corpul este supraîncălzit (vremea  caldă de afară, efort fizic sau febră) glandele ecrine contribuie la reglarea temperaturii corpului, prin eliminarea unei soluţii de apă şi săruri ce se evaporă şi răcoreşte pielea.
 
Glandele apocrine sunt concentrate în axile şi în jurul zonei genitale. Aceste glande se dezvoltă la pubertate şi nu au nimic de-a face cu reglarea temperaturii; ele reacţionează însă la anumite situaţii, precum excitaţia sexuală, nervozitatea şi furia, precum şi la căldură şi la efort fizic.
Sudoarea pe care o secretă este bogată în substanţe organice ce atrag bacterii şi produce un miros puternic.
 
Oamenii de ştiinţă consideră că este probabil ca astfel de mirosuri să fi fost recunoscute ca semnale sexuale de strămoşii noştri din vechime, la fel cum se întâmplă la animale.
 

 Cauzele mirosurilor corpului

 
Sudoarea nu are niciun miros în sine. Numai după ce asupra ei acţionează bacteriile ce se găsesc în mod normal la suprafaţa pielii, apare ceea ce numim mirosul de transpiraţie. 
 
Mirosul poate fi mai accentuat observat în axile, la picioare şi în zona genitală, pentru că acestea sunt zonele cu o concentrare ridicată de glande sudoripare. De asemenea, pantofii şi îmbrăcămintea nu permit evaporarea sudorii, favorizând activitatea bacteriană.
 
Consumul anumitor alimente şi medicamente poate de asemenea genera mirosuri distinctive: de exemplu, medicamentul tamoxifen, un agent folosit în combaterea cancerului, poate induce un miros distinctiv.
 
Proteinele şi uleiurile din alimente precum ceapa şi anumite medicamente pot degaja mirosurile caracteristice.
 
Deficitele în anumite elemente nutritive, precum zincul, pot contribui de asemenea la mirosul corpului. Femeile sunt uneori afectate demirosurile asociate cu menstruaţia, însă cele mai multe dintreacestea pot fi prevenite printr-o igienă corectă.
 
Mirosul de fructe ce se degajă dintr-un corp sau mirosul acetonă, amoniac sau sirop de arţarpoate indica prezenţa unei boli sau a unei tulburări metabolice.
 
Afecţiunile ce pot induce mirosuri neobişnuite ale corpului includ infecţiile fungice, bolile de ficat, de rinichi, diabetul şi diverse probleme digestive. O persoană ce degajă un miros persistent, diferit de cel de transpiraţie, trebuie controlată de un medic, pentru diagnosticarea şi tratarea cauzei de fond.
 

Mirosul corpului - Simptome

 
Simptomele mirosului corpului sunt un miros distinctiv, de transpiraţie, ce se degajă în special din axile, zona inghinală şi picioare; de obicei, considerat neplăcut, orice miros neobişnuit emis de ţesuturile corpului, diferit de cel de transpiraţie, însă nu neapărat neplăcut.

Mirosul corpului - Tratament

Cel mai eficient mod de a descotorosi corpul de mirosuri este spălarea cu apă şi săpun, uneori de mai multe ori pe zi. Pentru a ajuta la menţinerea controlului asupra activităţii bacteriene responsabile de mirosul de transpiraţie, se poate folosi un săpun antibacterian.
 
Deodorantele care conţin agenţi antibacterieni cu acţiune blândă şi parfumuri, contribuie la încetinirea activităţii bacteriilor şi la acoperirea mirosului de transpiraţie, însă ele nu opresc transpiraţia.
 
Pentru asta, trebuie folosit un antiperspirant care blochează glandele ecrine şi le inhibă funcţionarea. Dacă se alege un antiperspirant, pentru a asigura eficienţă maximă, trebuie folosit zilnic, timp de aproximativ o săptămână. Antiperspirantele conţin săruri metalice ce pot fi absorbite prin piele şi pot provoca iritaţii.
 
Pentru a controla o transpiraţie neobişnuit de persistentă şi profuză, afecţiune ce poartă numele de hiperhidroză, medicul poate recomanda un antipersipirant eliberat cu prescripţie, ce conţine un ingredient activ, precum clorura de aluminiu, într-o concentraţie ridicată. Aceste produse trebuie folosite cu prudenţă, deoarece pot provoca iritaţii ale pielii.
 
Comprimatele cu clorofilă, un produs natural de origine vegetală, sunt vândute ca deodorant ce poate fi luat pe cale orală. Pulverizarea în axile şi între degetele de la picioare cu bicarbonat, un bun deodorant natural, ajută de asemenea la absorbirea mirosurilor şi menţinerea sub control a mirosului corpului.
 
Preparatele ce conţin uleiuri esenţiale de rozmarin şi cimbru  sunt recomandate ca deodorante din plante şi pot fi utilizate ca soluţii antibacteriene pentru spălare.
 
Transpiraţia excesivă poate fi legată de un deficit de zinc.
 
Îmbrăcămintea de bumbac şi pantofii de piele lasă transpiraţia să se evapore mai repede decât materialele sintetice, iar părul corporal în exces contribuie la reţinerea transpiraţiei şi a bacteriilor, ceea ce va accentua mirosul corpului.
 
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”