Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Vineri, 20 apr 2018      18:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Nanismul

Nanismul

29 iunie 2015    

Nanismul este o anomalie caracterizată prin creștere insuficientă în înălțime, raportată la standardele normale. O înălţime a corpului de 1,23 m constituie un dezavantaj chiar şi pentru o femeie care doreşte să se integreze în societate.

Insuficienţa funcţională a glandei hipofize care a evoluat din copilărie şi duce către  o statură deficitară se numeşte, în forma ei gravă, nanism hipofizar, în care procesul de creştere în înălţime şi de dezvoltare poate fi deficitar sau chiar absent.

Persoanele care suferă de acest tip de afecţiune nu pot depune efort fizic şi se integrează profesional foarte greu sau chiar deloc.  Sistemul lor osos este foarte fragil. Nu îşi găsesc mijloace de existenţă, viaţa socială este substanţial afectată şi  nu pot presta anumite meserii. Atitudinea societăţii faţă de persoanele cu statură mică este reţinută.

Nanismul hipofizar - Diagnostic

Diagnosticul nanismului hipofizar se bazează pe talia redusă a bolnavului şi pe modificările radiologice care indică existenţa unor leziuni sau a unei tumori hipofizare la nivelul şeii turceşti. 

Oprirea creşterii mai poate fi provocată de carenţe alimentare date de diabet, tuberculoză, tulburări digestive, boli de rinichi, afecţiuni cardiace şi infecţii cu caracter cronic.

Nanismul hipofizar - Tratament

Tratamentul nanismului hipofizar a apărut în România abia în anul 1993. Acest tratament este uşor de urmat, însă nu este indicat în toate tulburările de creştere.

Tratamentul nanismului hipofizar se realizează de către medicul endocrinolog după efectuarea unor analize hormonale. 

Statura deficitară nu este o urmare doar a lipsei homonului de creştere. Există şi cauze osoase, nutriţionale sau statura deficitară este urmarea unor suficienţe cronice ale unor organe.

Nanismul poate fi evitat dacă părinţii, în momentul în care constată că după vârsta de 4-5 ani scade ritmul de creştere al copilului, se prezintă la medicul endocrinolog.

Medicul endocrinolog face investigaţii specifice pentru depistarea afecţiunilor de acest tip. Cu un tratament instituit corect şi efectuat în timp util se pot evita situaţiile fără ieşire.