Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:07
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tumorile glandelor salivare - in continua crestere

Tumorile glandelor salivare - in continua crestere

31 iulie 2015    

Deşi sunt considerate a fi afecţiuni destul de rare în comparaţie cu alte localizări tumorale, totuşi tumorile identificate la nivelul glandelor salivare sunt într-o continuă creştere. Iar asta cu atât mai mult cu cât numărul persoanelor ce suferă din cauza proceselor neoplazice este într-o continuă ascensiune.

În ceea ce priveşte glandele afectate, tumorile la nivelul glandei parotide reprezintă 80% din totalul îmbolnăvirilor, cele ale glandelor submandibulare sunt identificate într-o proporţie de 10%, restul reprezentând tumori la nivelul glandelor salivare mici ale palatului si valului moale, glandelor salivare mici ale nazofaringelui şi ale glandelor salivare mici ale buzelor.

Tumorile glandelor salivare - Clasificare

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tumorile glandelor salivare prezintă diverse forme. Printre acestea se numără tumorile epiteliale , care se împart la rândul lor în mai multe subcategorii - epiteliom cu stromă remaniată, adenolimfom, adenomul oxifil, tumori epiteliale.
 
Dintr-o astfel de subclasă face parte adenomul pleiomorf sau epiteliom cu stromă remaniată.
Acest tip de tumoră, ce apare între 30 şi 60 de ani, în special la femei, reprezintă 70% din tumorile glandelor salivare şi este localizat cel mai frecvent în glanda parotidă.
În fază incipientă, adenomul pleiomorf se prezintă sub forma unor noduli mici, unici, cu o consistenţă variabilă, mobili şi nedureroşi.
 
Evoluţia acestui tip de tumoră este lentă fiind necesari câţiva ani pentru ca regiunea unde a fost localizată să se deformeze. Tratamentul constă într-o intervenţie chirurgicală de extirpare a tumorii.
Există şi cazuri de recidivă în timp, în cazul în care nu s-a realizat decât o enucleare a tumorii sau o extirpare incompletă a acesteia. 
Pe de altă parte, dacă apar creşteri bruşte ale tumorii, neregularităţi la nivelul suprafeţei tumorii şi a consisenţei acesteia, dureri sau paralizii ale nervului facial, atunci se poate vorbi de o tumoare malignă a glandelor salivare.

Adenolimfomul apare după vârsta de 40 de ani

O altă formă de tumoră a glandelor salivare este adenolimfomul sau tumora Warthin-Albrecht-Arts, care este localizată de obicei în glanda parotidă şi care apare după vârsta de 40 de ani, cu o frecvenţă mai mare în rândul bărbaţilor.
 
În cazul adenomolimfomului, tratamentul constă în extirparea tumorii pe cale chirurgicală sau în parotidectomia subtotală cu conservarea nervului facial, în cazul localizării parotidiene, neavând potenţial recidivant.  

Alte tipuri de tumori de glande salivare

Adenomul oxifil este o tumoră des întâlnită la parotidă, dar care nu prezintă o simptomatologie specifică. Şi în acest caz, tratamentul chirurgical impune parotidectomia cu conservarea nervului facial.
 
Tumorile care au un potenţial de malignizare destul de ridicat sunt cele mucoepidermoide, care au o structură epitelial-glandulară în care sunt prezente celulele malpighiene mucipare şi intermediare. Cu toate acestea, 90% din cazuri pot supravieţui mai bine de cinci ani, dacă se realizează o extirpare în bloc împreună cu ţesutul glandular înconjurător.
Tot din categoria tumorilor epiteliale fac parte şi tumorile cu celule acinoase şi carcinoamele.

Neurofibroamele - tumori ce apar în copilărie

Pe lângă tumorile epiteliale există şi cele neepiteliale şi tumorile neclasate, dar şi leziunile aparent tumorale. În general, acestea apar la glanda parotidă.

Din această categorie fac parte atât neurinoamele cât şi neurofibroamele, care au o evoluţie lentă şi care apar în cele mai multe cazuri în copilărie.

Chiar dacă aceste tipuri de tumori apar pe una dintre ramurile principale ale nervului facial, totuşi paralizia intervine foarte rar. Diagnosticarea se realizează în urma examenului histologic.

Dintre leziunile aparent tumorale fac parte şi sialozele, care apar după vârsta de 40 de ani, mai ales la femei. Persoanele în cauză prezintă o uscăciune bucală, dificultăţi în masticaţie şi deglutiţie.

Din categoria sialozelor fac parte sindromul Gougerot-Sjogren, boala Besnier-Boeck-Schaumann, boala Mickulitz şi leziunea limfoepitelială benignă.