Info SănătateaTV.ro: Cum protejam spatele copiilor- posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale Cum protejam spatele copiilor- posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale Cum protejam spatele copiilor- posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale
Luni, 18 dec 2017      10:57
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tumorile hipofizare – Diagnostic, tratament, prognostic

Tumorile hipofizare – Diagnostic, tratament, prognostic

19 iulie 2016    
Glanda hipofiză are un rol important în buna funcţionare a sistemului endocrin. Dacă apar disfuncţionalități, atunci pacientul prezintă anumite manifestări care îi pot perturba activitatea zilnică. 
 
Tumorile hipofizare – Diagnostic
 
Într-o astfel de situaţie, persoana în cauză se poate confrunta cu o tumoră hipofizară şi trebuie să se prezinte la medic în vederea stabilirii unui diagnostic precis.
Tumorile hipofizare pot fi întâlnite după o explorare imagistică a unor persoane presupus sănătoase. Prof. univ. dr. Corin Badiu precizează că acest tip de tumori hipofizare, numite incidentaloame sunt tumori care nu evoluează, care nu au niciun impact asupra funcției hipofizare și asupra cărora nu trebuie să se intervină chirurgical.
 
„Pe de altă parte sunt unele tumori care produc hormoni, care tulbură funcția hipofizei normale și care determină tot felul de modificări în funcție de hormonul secretat, de hormonul care nu se mai fabrică cum trebuie, de compresia pe nervii din vecinătate- că e o tumoră aflată într-o zonă foarte specială, trec o mulțime de „cabluri” pe acolo, cele care transmit informația optică, chiasma optică (e chiar deasupra), nervii care mișcă ochii sunt de-o parte și de alta (nervii oculomotori). Toate acestea sunt importante pentru că tumora poate să comprime nervii, să tulbure vederea, (pacientul, n.r.) să vadă dublu sau să vadă doar central, nu poate să vadă cu coada ochiului (sindrom de chiasmă optică)”, a explicat prof. univ. dr. Corin Badiu, medic primar endocrinologie în cadrul Institutului Național de Endocrinologie „C.I. Parhon”, într-un interviu acordat www.SănătateaTV.ro.
 
Diagnosticul tumorilor hipofizare necesită o echipă multidisciplinară. Din această echipă e necesar să facă parte neurochirurgul, radioterapeutul, radiologul, oftalmologul și endocrinologul.
 
Tumorile hipofizare – Tratament
 
Tratamentul tumorilor hipofizare variază în funcţie de tipul tumorii. Astfel, în funcție de aspectele imagistice (dimensiuni, localizare), dar și de aspecte biochimice (tipul hormonului care se eliberează patologic), specialistul va indica o anumită terapie sau abordare terapeutică.
 
 „(…) cu excepția prolactinoamelor, care în general răspund la chimioterapia cu agoniști dopaminergici, celelalte tipuri de tumori au nevoie de un chirurg experimentat. La ora actuală, intervenția pentru un adenom hipofizar este minim invazivă, se intră transfenoidal, adică prin nas, mijloacele de neuronavigație asigură o rezecție detaliată. Sigur, sunt situații în care nu se poate interveni, adică e un rest tumoral între artera carotidă și nervii oculomotori. Acolo e o zonă critică și nu se poate interveni”, a precizat prof. univ. dr. Corin Badiu.
 
Tumorile hipofizare – Prognosticul
 
Prognosticul tumorilor hipofizare este influențat de biologia tumorilor. De asemenea, apariția recidivelor este legată și de actul chirurgical.
 

„Da, există șanse de recidivă în biologia acestor tumori. Sunt și unele (tumori, n.r.) mai agresive. Sunt unele (tumori, n.r.) care recidivează. (…) Sunt unele elemente care țin și de cât de complet a fost actul chirurgical”, a atras atenția prof. univ. dr. Corin Badiu