Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Gabriela Radulian, noul presedinte al Societatii de Neuropatie Diabetica Prof. dr. Gabriela Radulian, noul presedinte al Societatii de Neuropatie Diabetica Prof. dr. Gabriela Radulian, noul presedinte al Societatii de Neuropatie Diabetica
Marţi, 25 iul 2017      13:47
Virilismul

Virilismul

29 iulie 2015    
Virilismul este o perturbare glandulară, un exces de secreţie a hormonilor androgeni (masculini) de glandele suprarenale ce se caracterizează prin apariţia, la femei, a caracterelor masculine şi regresiunea celor feminine.
 
De asemenea, virilismul se poate manifesta şi prin dezvoltarea prematură la băieţi a caracterelor sexuale masculine.

Virilismul - Aspecte generale

Virilismul poate apărea şi înainte de naştere, ducând la anomalii sexuale la nou-născuţi sau poate pe parcursul vieţii.
 
Hirsutismul, ce presupune apariţia părului pe faţă şi corp, este unul dintre semnele cele mai cunoscute, unele tulburări de menstruaţie şi aspect modificat: trăsături masculine, vocea îngroşată, creşterea clitorisului, paniculul adipos dispare la nivelul bazinului şi coapselor, musculatura se dezvoltă excesiv, iar glandele mamare se atrofiază.

Virilismul - Cauze

Cauza virilismului este o funcţionare exagerată a glandei corticosuprarenale, sau o tumoare ovariană.
La sugari şi copii, virilismul apare din cauza glandelor adrenale mărite prezente de la naştere (hiperplazie suprarenală congenitală) ca urmare a unei probleme genetice care determină deficienţe enzimatice severe sau de o tumoare de glandă suprarenală.
 
Tumoarea poate fi benignă (adenom suprarenalian) sau canceroasă (carcinom adrenal).

Virilismul - Semne

Semnele şi simptomele virilismului includ în funcţie de vârstă următoarele modificări: la fetele nou-născute organe sexuale par a fi o combinaţie între organele sexuale feminine şi cele masculine (pseudohermafroditism feminin), iar băieţii nou-născuţii care prezintă această tulburare au organele sexuale mărite şi se dezvoltă într-un ritm anormal de rapid.
 
Copiii cu hiperplazie suprarenală congenitală cresc repede, dar se opresc din dezvoltare mai devreme decât în mod normal.

Virilismul - Diagnostic

Diagnosticul virilismului se bazează pe descoperireadiferitelor anomalii ale glandelor suprarenale pentru a determina dacă cauza bolii este la nivelul glandelor suprarenale sau ovarelor.

Virilismul - Tratament

Tratamentul virilismului se bazează prin administrare de glucocorticoid sau alte medicamente, indicate numai de medicul specialist.
Fetele cu pseudohermafroditism au nevoie de tratament chirurgical pentru a conferi un aspect normal organelor sexuale externe.
 
Dacă tumoarea este canceroasă, este nevoie de tratament special în funcţie de stadiul cancerului ce va presupune o combinaţie de intervenţii chirurgicale, chimioterapie şi radioterapie.
În cazul unei tumori benigne, îndepărtarea chirurgicală este cea mai recomandată metodă.
 
Dacă șase luni de tratament medical cu hormoni (ACTH, progesteron, tiroidă) n-au dat rezultate, se recurge la intervenţie chirurgicală.