Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      08:09
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ulcerul varicos, o rana deschisa cauzata de afectiunile venoase si arteriale

Ulcerul varicos, o rana deschisa cauzata de afectiunile venoase si arteriale

31 iulie 2015    

Ulcerul varicos este o afecţiune întâlnită la aproximativ 2% din populaţie, fiind cunoscut şi sub denumirea de ulcer de gambă.

Ulcerul varicos - Cauze

Această afecţiune se dezvoltă de regulă ca urmare a existenţei altor afecţiuni, cele mai frecvente fiind bolile arteriale şi cele venoase, fapt dovedit de cazurile clinice. Mai exact, specialiştii arată că la aproximativ 75% dintre pacienţii cu ulcer varicos a fost identificată şi o insuficienţă venoasă, iar asta în timp ce la restul cazurilor se poate vorbi de ulceraţii mixte cauzate de o combinaţie de boli arteriale şi venoase.

În acest context se poate afirma că insuficienţele venoase sunt principala cauză a apariţiei ulcerului varicos. Altfel spus, ulcerul varicos este cauzat de venele ce nu au o funcţionare normală. Mai exact, sângele din membrele inferioare nu se întoarce la timp la inimă şi rezultă astfel o creştere a presiunii sângelui.

În acelaşi timp o presiune ridicată poate conduce la umflarea piciorului şi la producerea de leziuni la nivelul pielii. În acest fel, pielea suferă un proces de subţiere, se inflamează şi se ajunge la ulceraţii.

În general, edemul sau umflarea piciorului apare la nivelul gleznei, labei piciorului şi la nivelul părţii inferioare a acestuia.

Eczema varicoasă, un factor de recunoaştere al insuficienţei venoase

De asemenea, insuficienţa venoasă poate fi recunoscută şi după alte simptome. Printre acestea se numără şi eczema varicoasă, caracterizată prin înroşirea pielii şi prin aspectul umed şi solzos al acesteia. Eczema poate avea dimensiuni variate, de la mărimi aproape insesizabile la unele foarte mari, care să acopere toată zona gambei.
 
În acelaşi timp şi pigmentarea pielii sau acea pată de culoare maro la nivelul gambei poate fi o metodă de recunoaştere a ulcerului varicos şi, în general, a unei afecţiuni venoase.
 
Pigmentarea pielii poate fi agravată de o afecţiune subadiacentă a venelor şi apare în cele mai multe cazuri în urma unei leziuni serioase de la nivelul piciorului.
 
Pe de altă parte, ulcerul varicos poate conduce şi la o deformare a piciorului, în sensul că acesta va deveni mult mai subţire la nivelul gleznelor şi se va îngroşa foarte mult în zona genunchiului.
 
O altă afecţiune ce poate fi asociată cu insuficienţa venoasă cronică este liposcleroza, o afecţiune caracterizată prin îngroşarea substanţială a ţesuturilor subcutanate, fapt care conduce la dobândirea unui aspect lemnos. 
 

Obezitatea poate duce la ulcer varicos

Aşadar, o atenţie deosebită trebuie acordată greutăţii corporale, obezitatea contribuind la sporirea riscului hipertensiunii şi la provocarea unor leziuni la nivelul picioarelor. Un alt factor de risc care poate duce la slăbirea muşchiului gambei îl constituie imobilizarea pe o perioadă lungă de timp.

De asemenea, dacă pacientul suferă de tromboză venoasă profundă, acesta trebuie să se prezinte la medic pentru a i se indica tratamentul adecvat, în acest fel stopând formarea cheagurilor de sânge care se dezvoltă în picior şi care duc la o funcţionare defectuoasă a valvelor din vene.

Alţi factori de risc pentru ulcerul varicos sunt varicele, leziunile suferite la nivelul piciorului şi vârsta înaintată.

Ulcerul varicos - Profilaxie

Pe de altă parte, un rol esenţial în prevenirea apariţiei ulcerului varicos îl joacă regimul alimentar. Astfel, din dietă trebuie să se reducă consumul de colesterol, grăsimi şi carbohidraţi simpli şi să se pună mai mult accent pe consumul de fructe şi legume.
 
De asemenea, specialiştii recomandă întreruperea fumatului şi expunerea la fumul de ţigară, consumul moderat de alcool, efectuarea de exerciţii fizice regulate, purtarea de încălţăminte confortabilă şi administrarea medicamentelor ce ajută la reducerea riscului formării cheagurilor de sânge după prescrierea acestora de către medic.
 
În cazul în care pacientul are şi diabet, atunci este indicat să se ţină sub control nivelul de glucoză din sânge şi hipertensiunea.

Ulcerul varicos – Tratament

Tratamentul ulcerului varicos este, în primul rând, local. Acest tratament implică pansamente hidroactive, ce vor curăţa rana fără deteriorarea ţesutului sănătos din jurul ulcerului, vor reduce încărcarea bacteriană.

De asemenea, tratamentul ulcerului varicos mai este realizat şi pentru stimularea formării de celule noi şi de închidere a plăgii.

Însă, tratamentul local cu pansamente trebuie însoţit de compresie. Şi asta tocmai pentru a remedia cauza care a dus la apariţia ulcerului.