Info SănătateaTV.ro: Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      13:19
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Abcesul hepatic

Abcesul hepatic

13 iulie 2015    
Abcesul hepatic apare ca urmare a unor infecţii bacteriene, parazitare sau fungice situate la nivel abdominal.
O parte din abcesele hepatice au cauze piogene (care are drept rezultat puroiul), iar altele rezultă din abcese amoebiene (infecţia cu Entamoeba histolytica).
 

Abcesul hepatic - Cauze

 
Abcesul hepatic poate apărea prin diseminarea hematogenă a microbilor sau prin diseminare locală din interiorul cavităţii peritoneale.
 
Cea mai frecventă cauză a abceselor hepatice rezultă din bolile tractului biliar sau de colangita produsă de litiază sau de stricturi, urmată de infecţia abdominală determinată de diverticulită sau de apendicită, iar în 15% din cazuri, apare ca urmare a unor abcese criptogenice cărora nu li se cunosc punctul de plecare (în unele situaţii abcesul hepatic este însoţit dediabet zaharat).
Imunosupresia, ca rezultat al SIDA, chemoterapiei intensive sau transplantului de organe, a sporit numărul abceselor hepatice.
 

Abcesul hepatic - Simptome 

 
Infecţia în cazul abcesului hepatic debutează rapid, apar frisoane, febră, simptome de greţuri şi vărsături, lipsa poftei de mâncare, scăderea ponderală, diaree şi durere în cadranul abdominal superior drept, sensibilitate la palpare.
 

Abcesul hepatic - Diagnostic 

 
Investigaţiile de laborator pot arăta o creştere a fosfatazei alcaline, a bilirubinei şi a transaminazelor hepatice şi ascensionarea hemidiafragmului drept din cauza colecţiei purulente hepatice.
 
Înaintea debutului simptomelor abcesului hepatic, pacienţii prezintă o infecţie primară (diverticulită, apendicită).
 
Pentru abcesul hepatic este caracteristic mărirea ficatului în volum, însoţită de dureri cu diverse intensităţi, care iradiază în umărul drept şi se intensifică la respiraţie profundă, la palpare şi la schimbarea poziţiei corpului.
 
Temperatura corpului se ridică brusc, având un caracter remitent, de lungă durată, uneori permanent.
Febra este însoţită de frisoane pronunţate, urmate de o transpiraţie abundentă.
 

Abcesul hepatic - Complicaţii

 
Abcesul hepatic poate decurge acut şi cronic cu apariţia a unuia sau a multiplelor abcese. Abcesul hepatic poate avea drept rezultat perihepatita, abcesul subdiafragmal, iar la perforaţia lor se poate dezvolta: peritonita, pleurita, pericardita sau mediastinita purulentă amibiană.
Pacienţii cu abcese hepatice amibiene şi complicaţiile lor necesită tratament chirurgical. Letalitatea din cauza lor, dacă nu este aplicat tratamentul specific, poate atinge 25% dintre cazuri.
 

Abcesul hepatic - Tratament

Tratamentul abcesului hepatic se va indica numai de medicul specialist după efectuarea unui consult şi a unui diagnostic documentat.

Tratamentul constă în principal din drenaj chirurgical, iar din punct de vedere medicamentos se pot utiliza antibioticele folosite pentru tratarea sepsisul intra-abdominal.

Antibioticele trebuie să fie eficiente împotriva E coli, K. pneumoniae, bacteroizilor, enterococilor şi streptococilor anaerobi.

În funcţie de numărul abceselor, de răspunsul clinic şi de toxicitatea potenţială a schemei terapeutice alese, tratamentul abcesului hepatic are o durată de aproximativ o lună.

Medicaţia trebuie folosită cu precauţie, pentru a nu avea drept rezultat deprimarea activităţii măduvei osoase şi toxicitate hepato-renală.