Info SănătateaTV.ro: OMS: 1 din 8 decese in intreaga lume este cauzat de aerul poluat; acesta afecteaza 80% dintre persoanele care locuiesc in orase OMS: 1 din 8 decese in intreaga lume este cauzat de aerul poluat; acesta afecteaza 80% dintre persoanele care locuiesc in orase OMS: 1 din 8 decese in intreaga lume este cauzat de aerul poluat; acesta afecteaza 80% dintre persoanele care locuiesc in orase
Joi, 08 dec 2016      07:58
Alimentia in bolile hepatice

Alimentia in bolile hepatice

23 iunie 2015    

Bolile hepatice nu necesită doar un tratament medicamentos riguros, recomandat de către medicul specialist, ci şi un regim alimentar specific, echilibrat şi menit a proteja ficatul. 

Bolile hepatice afectează, în primul rând, ficatul, organ răspunzător de filtrarea alimentelor şi a substanţelor ingerate. Ficatul are un rol extrem de important în metabolism şi digestie, în special în secreţia biliară.

Atenţia acordată alimentaţiei trebuie să fie, aşadar, mult mai mare în cazul afecţiunilor hepatice. Dincolo de controalele medicale regulate şi de administrarea unui tratament avizat, bolnavul va trebui să îşi schimbe şi regimul alimentar.

Alimente interzise pentru pacienţii cu boli hepatice

Alimentaţie pentru bolile hepatice trebuie să fie individualizată, în funcţie de starea de sănătate a fiecărui pacient. Cu toate aceste, există unele reguli alimentare generale, valabile în cazul tuturor bolnavilor cu afecţiuni hepatice.

Alimentele interzise sunt cele „grele” pentru ficat, care sunt filtrate şi digerate cu dificultate.

Mâncărurile nerecomandate sunt cele grase, gătite prin prăjire, care conţin mult colesterol şi multe grăsimi.

În această categorie intră ouăle prăjite, carnea grasă (porc, oaie, miel, peşte gras, gâscă, raţă, vânat), mezelurile, icrele, maioneza şi sosurile grase, slănina, untura, nucile, alunele, migdalele, untul de arahide, legume precum varza, fasolea, vinetele, castraveţii, ceapa, usturoiul, murăturile, prăjiturile foarte dulci şi care conţin multe grăsimi (produsele de patiserie, plăcintele, gosoşile, ciocolata, îngheţata), alimentele condimentate, ardeiul iute, piperul, muştarul şi hreanul.

De asemenea, pacienţilor cu boli hepatice le este interzis consumul de sare, alcool şi fumatul.

Alimente recomandate în cazul pacienţilor hepatici

Alimentaţia pentru bolile hepatice trebuie să includă produse slabe caloric, fără grăsimi sau aditivi alimentari. În această categorie intră lactatele degresate, brânza de vaci, telemeaua fără sare, ouă fierte (maxim două pe săptămână), carne slabă (pui, vită, peşte slab), legume cu un conţinut redus de celuloză (mazăre, morcovi, roşii, sfeclă, spanac, cartofi), orez, griş, mere, struguri, pepene, citrice, unt degresat, miere de albine şi compoturi.

Toate alimentele trebuie pregătite prin fierbere, înăbuşire, la cuptor sau grătar.

Principala regulă pentru pacienţii cu boli hepatice este aceea de a evita mâncărurile grase, condimentate sau sărate.

Vezi şi: Hepatica A, Hepatita B, Hepatita C

Conferinta medicilor pneumologi rezidenti