Info SănătateaTV.ro: Top 3 beneficii ale ceaiului verde in lupta cu cancerul Stresul poate afecta sistemului digestiv in aceeasi masura ca mancarea nesanatoasa OMS: Mii de nou-nascuti mor, zilnic, in pofida reducerii mortalitatii in randul copiilor sub cinci ani Top 3 beneficii ale ceaiului verde in lupta cu cancerul Stresul poate afecta sistemului digestiv in aceeasi masura ca mancarea nesanatoasa OMS: Mii de nou-nascuti mor, zilnic, in pofida reducerii mortalitatii in randul copiilor sub cinci ani Top 3 beneficii ale ceaiului verde in lupta cu cancerul Stresul poate afecta sistemului digestiv in aceeasi masura ca mancarea nesanatoasa OMS: Mii de nou-nascuti mor, zilnic, in pofida reducerii mortalitatii in randul copiilor sub cinci ani
Sâmbătă, 21 oct 2017      20:30
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Alimentaţia pentru bolnavii de ulcer

Alimentaţia pentru bolnavii de ulcer

22 iunie 2015    

Ulcerul este caracterizat de apariţia unei leziuni la nivelul tractului digestiv, provocată de cele mai multe ori de stres, alimentaţie haotică sau de prezenţa unei bacterii numită Helicobacter Pylori.

Netratat corespunzător, ulcerul poate duce la adâncirea leziunii şi la apariţia unor dureri extreme de puternice. Tratarea ulcerului, implică, dincolo de tratamentul medicamentos şi adoptarea unui anumit regim alimentar.

Alimente interzise bolnavilor de ulcer

Alimentaţia bolnavilor de ulcer trebuie să fie una echilibrată şi lipsită de excese. Pacienţilor diagnosticaţi cu ulcer (indiferent dacă este vorba de ulcer duodenal sau ulcer gastric) le sunt interzise alimentele care pot irita şi mai mult zona lezată a stomacului.

Alimentaţia pentru ulcer nu ar trebui să conţină alimente condimentate, sărate, picante sau acre. Sunt interzise, de asemenea, grăsimile (carnea de porc, în special), rântaşurile, brânzeturile fermentate (iaurtul, laptele bătut, brânza foarte sărată), legumele dure sau acide, care irită zona stomacului (ridichii, ţelină, varză, conopidă, roşii, faole, ardei iute etc), fructele acre şi tari (mere, portocale, lămâi, grefruit, prune, gutui) şi conservele sau alimentele ce conţin foarte mulţi aditivi. De asemenea, nu sunt recomandate mâncărurile foarte reci sau foarte fierbinţi, gusturile extrem de dulci (miere, prăjituri cu un conţinut mare de zahăr, caramel, zahăr ars, bomboane tari şi foarte dulci), băuturile carbogazoase, alcoolul, cafeaua şi tutunul.

Alimente recomandate pacienţilor diagnosticaţi cu ulcer

Alimentaţia pacienţilor cu ulcer ar trebui să includă produse naturale şi uşoare pentru stomac şi digestie. Laptele proaspăt poate diminua arsurile stomacale. De asemenea, bolnavii de ulcer pot consuma brânză de vaci, urdă, carne slabă (pui, peşte, vită), orez fiert, ouă fierte, legume (cartofi, morcovi, spanac, salată verde, dovlecei), fructe moi (banane, pene galben, mango, caise, piersici), compoturi, budinci şi salate de fructe.

Numărul şi durata meselor

Alimentaţia bolnavilor de ulcer este, aşadar, una specială, care trebuie să respecte principii stricte. Dincolo de respectarea meniului recomandat, pacienţii diagnosticaţi cu ulcer trebuie, de asemenea, să acorde o atenţie deosibită şi modului de a mânca.
Bolnavilor de ulcer le sunt recomandate mesele dese, de patru cinci ori pe zi, dar nu foarte bogate, ci reduse cantitativ. Totodată, aceştia ar trebui să mestece încet, cu atenţie şi să evite mâncatul în grabă sau în picioare.

Vezi şi: Ulcerul duodenal. Consideraţii generale, Ulcerul duodenal. Tipuri de tratament şi malignizarea bolii