Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Miercuri, 23 mai 2018      01:32
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancer gastric - simptome, diagnostic, tratament

Cancer gastric - simptome, diagnostic, tratament

06 august 2015    

Cancerul gastric este o afecţiune care are o incidenţă foarte mare în ţări precum Japonia, China sau Europa de Est.

Cancerul gastric - Generalităţi

Bărbaţii sunt mult mai afectaţi de cancerul gastric, comparativ cu numărul femeilor, iar vârsta medie de manifestare a bolii este de 70 de ani la bărbaţi şi 75 de ani la femei. În ţara noastră populaţia cea mai afectată de cancerul gastric trăieşte în oraşe din Transilvania, Bucureşti şi Teleorman.

În ceea ce priveşte factorii de risc care determină declanşarea acestei boli, se pare că alimentaţia ocupă un loc central. Astfel, consumul excesiv de sare, consumul alimentelor conservate prin uscare sau fum, scăderea aportului zilnic de fibre vegetale sau seleniu reprezintă factori importanţi în patogenia acestei afecţiuni.
 
Cancerul gastric este o neoplazie care porneşte în mucoasa gastrică şi reprezintă una dintre cele mai frecvente localizări viscerale maligne, alături de neoplasmul bronhopulmonar.

Cancerul gastric - Cauze

În determinarea cauzelor cancerului gastric, specialiştii au identificat dieta bogată în sarefumatuldieta săracă în vitamineseleniu şi fibre vegetale, alte intervenţii chirurgicale gastriceobezitateaexpunerea la radiaţii, vârsta înaintată, infecţia cu virusul Epstein-Barrfactorii genetici dar şi sexul (cancerul gastric are o incidenţă mai mare în rândul bărbaţilor).

Cancerul gastric - Simptome

Principalele simptome ale cancerului gastric sunt greţurile, vărsăturile, scăderea apetitutului pentru carne, senzaţia de saţietate precoce, scăderea în greutate, durerile epigastrice atipice.
 
Pe măsură ce boala se agravează, la pacienţi pot apărea şi alte simptome de tipul edemelor, hemoragiei digestive superioare, hepatomegaliei sau adenopatiei.
 
Anemia, performaţia sau extensia la colonul transvers cu fistulă gastro-colică sunt şi ele manifestări care apar ca urmare a evoluţiei bolii.

Cancerul gastric- Diagnostic

Pentru diagnosticarea cancerului gastric, medicii vor realiza o serie de studii de laborator, studii imagistice (examenul radiologic) dar şi o serie de alte examene.
 
Printre cele din urmă, endoscopia gastrică poate confirma diagnosticul pozitiv de cancer gastric. Aceasta se realizează pe baza unor endoscoape suple şi a unor coloranţi.
 
Examenul citologic sau echoendoscopia reprezintă alte modalităţi de diagnosticare a cancerului gastric.

Cancerul gastric - Tratament

Metoda folosită este intervenţia chirurgicală care poate fi radială, adică se îndepărtează complet ţesutul neoplazic. Radioterapia este o altă metodă de tratament care se limitează la cancerul gastric.
 
Chimioterapia presupune asocieri medicamentoase administrate preoperator, intraoperator sau postoperator.
În ceea ce priveşte prognosticul pentru cancerul gastric, dacă boala este detectată precoce, adică în stadiul I, supravieţuirea la 5 ani poate depăşi rata de 90%. Diagnosticarea in stadiul II asigură o supravieţuire de 50%.