Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:34
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Colita ulcerativa

Colita ulcerativa

13 iulie 2015    
Colita ulcerativă sau ulceroasă este o boală inflamatorie a intestinului (colonului), care cauzează inflamaţii cronice ale tractului digestiv, fiind însoţită de dureri abdominale, sângerări rectale şi diaree, febră, putând duce la complicaţii care pun viaţa în pericol.
 

Colita ulcerativă - Incidenţa 

 
Colita ulcerativă este mai des întâlnită la femei, în special între 15 şi 50 de ani, apărând preponderent după 30 de ani din zona urbană.
 
Nu se ştie cu siguranţă ce anume declanşează colita ulceroasă, dar printre factori s-ar putea enumera stresul, un virus sau o bacterie necunoscută, reacţie autoimună a organismului sau factorul ereditar.
 

Colita ulcerativă - Simptome 

De asemenea, colita ulcerativă mai este însoţită de următoarele simptome cum ar fi scăderea ponderală, tenesmele rectale, tendinţa la constipaţie, manifestările oculare, articulare, afectarea hepatică, anemie, manifestările cutanate, tahicardie, hipotensiune ortostatică.
 
Sensibilitatea abdominală este extrem de obişnuită în colonul descendent.
În stadiul timpuriu al evoluţiei bolii, este implicat doar rectul sau rectosigmoidul. Pe măsură ce boala progresează, se extinde şi la colon.
 
Colita ulcerativă afectează de obicei doar partea interioară a colonului şi a rectului (spre deosebire de boala lui Crohn care se poate manifesta în orice parte a tractului digestiv).
 
Epiteliul mucoasei intestinale este afectat din cauza unui regim alimentar nepotrivit. Colita ulcerativă este o afecţiune care alternează între constipaţie şi diaree, scaunele au mucozităţi şi o parte din alimente sunt digerate parţial.
 

Colita ulcerativă - Tratament

 
 Nu există un remediu cunoscut pentru colita ulcerativă, dar există tratamente care pot reduce foarte mult simptomele astfel încât să producă o remisie pe termen lung. Are perioade de remisiune şi perioade de exacerbare, chiar poate dispărea pentru o perioadă de timp însă de-a lungul timpului severitatea bolii rămâne la acelaşi nivel, doar un număr mic de persoane, de obicei suferind de proctita ulcerativă, pot dezvolta simptome severe.
 
Tratamentul colitei ulcerative constă într-o dietă alimentară care trebuie urmată cu stricteţe: alimente fierte, supe din legume, ceaiuri de plante şi medicamente (sulfasalazine, olsalazine, corticosteroizi, medicamente imunosupresoare, antidiareicele, analgezicele, suplimentele cu fier).
De evitat alcoolul, cafeaua, băuturile fermentate şi gazoase, afumăturile, fructele uscate, prăjelile, condimentele, ciocolata, cacao, conservanţii, mezelurile. Mucoasa digestivă se poate reface în şapte săptămâni.
 
 
Tratamentul chirurgical înseamnă eliminarea colitei ulcerative care, uneori presupune extirparea întregului colon şi a rectului după care se ataşează capătul intestinului subţire direct la anus, ceea ce permite o defecaţie aproape normală (în trecut, după operaţie, se efectua o incizie în abdomen la care se ataşa o pungă în care erau adunate materiile fecale).
 

Colita ulcerativă - Complicaţii 


Colita ulcerativă poate fi, de asemenea, definită după porţiunea de intestin gros afectată rectul (proctita), partea stângă a colonului (colita distală), sau întregul colon (colita extensivă sau pancolita) sau colita galopantă.
Riscul de cancer intestinal este sporit la cei care au colită ulcerativă de mai mult timp.
De asemenea, colita ulcerativă poate produce complicaţii rare la nivelul pancreasului sau inflamaţia foiţelor ce învelesc inima (pericardita).