Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:25
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Constipatia – Cauze si recomandari alimentare

Constipatia – Cauze si recomandari alimentare

22 iunie 2015    

Constipaţia este o tulburare digestivă frecventă, cauzată, de cele mai multe ori, de o alimentaţie dezechilibrată, de sedentarism sau de unele disfuncţionalităţi ale colonului.

Factorii care duc la apariţia constipaţiei sunt multipli. Cunoaşterea şi tratarea adecvată a acestora este esenţială!

Care sunt cauzele constipaţiei?

Cauzele constipaţiei sunt multiple: regimul alimentar, lipsa de mişcare, administrarea unor anumite medicamente sau prezenţa unor afecţiuni ale tractului digestiv sau colonului. Factorii frecvenţi care duc la apariţia constipaţiei sunt următorii:

Alimentaţia săracă în fibre. Regimul alimentar sărac în fibre este principala cauză a constipaţiei. Fibrele ajută digestia, contribuind la eliminarea deşeurilor din organism şi împiedicând apariţia scaunelor tari. Aportul necesar de fibre poate fi obţinut din consumul de peşte, fructe, legume şi cereale.
Consumul insuficient de lichide. Nehidratarea corespunzătoare a organismului poate duce la apariţia constipaţiei. Lichidele contribuie la fluidizarea materiilor fecale, făcându-le mult mai uşor de eliminat.
Sedentarismul. Lipsa de mişcare şi de exerciţiu fizic provoacă, de asemenea, apariţia scaunelor tari prin îngreunarea activităţii sistemului digestiv.
Medicamentele. Administrarea unor anumite medicamente poate deregla funcţia digestivă. În această categorie se înscriu laxativele, medicamentele folosite împotriva durerii, suplimentele cu fier, tratamentele medicamentoase pentru gastrită sau ulcer (cele care blochează secreţia gastrică), medicamente pentru hipertensiune, antidepresivele sau diureticele.
Anumite afecţiuni. În unele cazuri, constipaţia poate fi produsă de unele boli ale colonului sau rectului (inclusiv cancer), de sindromul colonului iritabil, de afecţiuni gastrice, endocrine, metabolice sau neurologice.

Cauzele constipaţiei sunt, aşadar, diverse. Atunci când simptomele nu dispar pentru o perioadă lungă de timp, este necesar consultul medicului.

Tratamentul constipaţiei

Tratamentul constipaţiei variază în funcţie de cauza, severitatea şi durata simptomelelor. Atunci când nu există afecţiuni grave, tratamentul constipaţiei implică schimbarea regimului alimentar.

În situaţiile în care constipaţia este cauzată de consumul unor medicamente, medicul specialiast va hotărî dacă este necesară întreruperea tratamentului sau înlocuirea substanţelor medicamentoase cu altele. Atunci când simptomele de constipaţie au o durată lungă, sunt necesare investigaţii mai amănunţite care să ajute la depistarea eventualelor afecţiuni responsabile de dereglarea digestiei şi de apariţia constipaţiei.

Alimentaţia pentru constipaţie

Alimentaţia împotriva constipaţiei trebuie să includă cât mai multe alimente bogate în fibre. Dacă te confrunţi cu neplăcerile produse de constipaţie, mânâncă cât mai mult peşte, legume, fructe şi cereale. Prunele, merele, morcovii, fasolea uscată, citricele (portocale, lămâi, grefruit) şi seminţe sunt recomandate. Extrem de important este consumi cât mai multe lichide: 2 litri de apă plată, supe, ciorbe şi fructe zemoase.