Info SănătateaTV.ro: Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale
Vineri, 19 ian 2018      21:11
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Constipatia

Constipatia

14 iulie 2015    
Constipaţia nu este o afecţiune propriu-zisă, ci o stare patologică care însoţeşte bolile digestive sau extradigestive ca urmare a unei tulburări de defecaţie.
 
Odată ce alimentele trec din intestinul subţire spre capătul terminal al colonului, se absoarbe foarte multă apă până la formarea scaunului, iar contracţiile musculare din colon împing deşeurile spre rect. Scaunul tare şi uscat, caracteristic constipaţiei apare când colonul absoarbe prea multă apă sau când contracţiile musculare ale colonului sunt prea lente.
 
Constipaţia presupune, în general, mai puţin de 3 scaune pe saptămână, însă eliminarea intestinală este diferită de la un pacient la altul: unele persoane pot avea trei scaune pe zi, iar alţii unul singur la două-trei zile. Din punct de vedere medical, un adult poate avea, în mod normal, de la 3 până la 21 de scaune săptamânal.
 

Constipaţia - Tipuri

 
În funcţie de modul de apariţie şi durată, constipaţia poate fi acută (de scurtă durată) şi cronică. Sistemul afectat de constipaţie este cel gastrointestinal, precum stomacul şi intestinele.
 

Constipaţia - Cauze

 
Constipaţia este provocată de o multitudine de factori şi dacă nu este diagnosticată şi tratată la timp, se poate ajunge la cancer colorectal. Orice persoană poate avea la un moment dat probleme ale tranzitului intestinal, printre factorii definitorii sunt: vârsta, cantitatea şi felul alimentelor, starea fizică şi psihică, lipsa consumului de lichide, ignorarea nevoii de a merge la toaletă, stres.
 
Se pare că femeile în vârstă, cu mai multe naşteri (musculatura perineului nu mai funcţionează eficient) au o mai mare predispoziţie pentru constipaţie, iar simptomele sunt: scăderea frecvenţei scaunelor, consistenţa mai dură a acestora, dificultatea de eliminare a materiilor fecale, evacuarea dureroasă a acestora care poate duce la fisuri anale, senzaţia de evacuare incompletă, perioade cu dureri abdominale mai ales deasupra pubisului, dureri ascuţite sau arsuri pe interiorul rectului.
 
Constipaţia poate fi influenţată şi de factori precum afecţiunile congenitale, efecte secundare ale unor medicamente, factori psihici, emoţionali, abuz de purgative, antidepresive, preparate cu fier, blocante de calciu, analgezice, sedentarism, alimentaţiei bogate în produsi rafinaţi şi sărace în fibre vegetale, manifestarea unor boli digestive grave, obezitate, boli neurologice (Parkinson sau accidente vasculare cerebrale), boli endocrine (hipotiroidia, diabetul zaharat), patologie ovariană (anexite), litiază renală, după naştere sau în unele boli digestive (ulcerul duodenal, litiaza biliara).
 

Constipaţia - Diagnostic 

 
Diagnosticul se bazează pe colonoscopie sau irigografie. Dacă durează prea mult până la eliminare, apare un bol fecal care poate fi eliminat doar cu ajutor (fecalom).

Constipaţia - Tratament

 

În cazul constipaţiei cronice tratamentul este de durată. Persoanele care au suferit de-a lungul vieţii de această tulburare prezintă riscul apariţiei cancerului colorectal.

Tratamentul constipaţiei se bazează pe un regim alimentar bogat în fibre vegetale, medicamente (ulei de parafină, supozitoare cu glicerină, laxative orale), regularitatea meselor, sărurile şi potasiul din fructe şi legume stimulează tranzitul intestinal, pâine integrală, musli, tărâţe de ovăz şi germeni de grâu, consumul a cel puţin 2 litri de lichid pe zi etc.

Trebuie evitate: condimentele, carnea, cafeaua, pâinea albă, pâinea prăjită, orezul şi alimentele bogate în calciu (brânză) sau tanin (coacăzele, afinele sau vinurile roşii), laxative luate pe o perioadă mai mare de 2 săptămâni.

Este importantă obişnuirea organismul şi sistemul digestiv să fie pregătit aproximativ la aceleaşi intervale orare pentru obiceiurile fiziologice.

Tratamentul chirurgical se adresează bolii Hirschsprung sau megacolonului câştigat, pentru care se recurge la rezecţia parţială a ansei suplimentare. 

Constipaţia - Complicaţii

Complicaţiile constipaţiei pot fi sângerare prin hemoroizi sau fisuri, polipi sau cancer colo-rectal, diverticuloză colonică, se poate asocia cu boala de reflux gastroesofagian, sindromul dispeptic sau sindromul de intestin iritabil etc.