Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:04
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Diareea – cauze şi recomandări

Diareea – cauze şi recomandări

22 iunie 2015    

Diareea este cauzată în cele mai multe cazuri de o alimentaţie nesănătoasă, de bacterii sau de intoleranţa la un anumit produs.

Atunci când există mai mult de trei scaune moi pe zi, tratarea diareei este foarte importantă. Pentru a scăpa de simptomele neplăcute cauzate de această afecţiune, va trebui să respecţi câteva sfaturi simple şi la îndemână!

Care sunt cauzele care duc la apariţia diareei?

Diareea este cauzată, în cele mai multe cazuri, de un regim alimentar nesănătos, de existenţa unor paraziţii în corp sau de refuzul organismului de a asimila unele alimente. Diareea are, însă, cauze multiple care trebuie analizate de către medicul specialist atunci când simptomele persistă sau reapar pentru o perioada mai lungă de timp.

Cauzele diareei, în cele mai multe dintre cazuri, sunt infecţiile de tract digestiv, prezenţa paraziţilor în alimente, infecţiile virale, intoleranţa la unele substanţe sau chiar alimentaţia nesănătoasă.

• Infecţii ale tractului digestiv. Astfel de infecţii apar în urma folosirii unor produse sau alimente contaminate cu bacterii. Bacteriile care duc la apariţia diareei sunt Salmonella, Shigella, Campylobacter sau Escherichia coli. Aceste bacterii pot fi prezente în apă, în alimentele murdare sau insuficient preparate.
• Paraziţi. Alimentele sau apa pot fi contaminate, de asemenea, cu paraziţi precum Giardia, Entamoeba sau Cryptosporidium. Odată ajunşi în organism, aceşti paraziţi duc la apariţia scaunelor moi (diareei), a durerilor abdominale, senzaţiilor de greaţă şi vărsături şi a stărilor de ameţeală.
• Infecţii virale. Diareea poate fi cauzată şi de viruşi precum rotavirusul, cytomegalovirus, herpes sau virusul hepatitei.
• Intoleranţă la unele substanţe. Pot apărea reacţii adverse în urma consumului anumitor alimente (cele care conţin lactoză, de exemplu) sau în urma administrării unor medicamente.
• Alimentaţie nesănătoasă. O altă cauză a diareei poate fi regimul alimentar nesănătos şi dezechilibrat. Amestecul nepotrivit de alimente (fructe cu lapte, lactate şi apă etc) sau consumul în exces a anumitor produse (în special a fructelor zemoase) poate deregla digestia, determinând apariţia diareei.

Cauzele diareei sunt diverse. Factorii care declanşează apariţia scaunelor moi sunt multipli. Dincolo de cauzele comune amintite anterior, diareea poate fi provocată şi de unele afecţiuni serioase, care necesită supravegherea de specialitate.

În cazul în care simptomele nu dispar în decurs de câteva zile, controlul medical este obligatoriu.

Netratată corespunzător, diareea poate duce la deshidratare.

Recomandări pentru tratarea diareei

Tratamentul diareei, atunci când simptomele sunt agresive iar durata lor este una lungă, poate fi recomadat numai de către medicul specialist. Atunci când diareea nu are manifestări acute, tratamentul ambulatoriu este suficient. Pentru a ameliora stările neplăcute existente în cazul diareei va trebui să urmezi următoarele sfaturi:

Consumă orez fiert, pâine prăjită sau banane. Aceste produse „încheagă” stomacul şi elimină durerile abdominale;
Consumă iaurt. Iaurtul este bogat în probiotice, substanţe care reduc severitatea simptomelor diareei şi le scurtează durata;
Consumă mâncăruri preparate prin fierbere, înăbuşire sau la grătar şi evită alimentele prăjite;
Hidratează-te! Bea minim 2 litri de apă pe zi. Prin eliminarea de scaune moi, organismul se poate deshidrata;
Elimină din alimenţaţie legumele şi fructele moi, grăsimile, rântaşurile, conservele şi produsele care conţin aditivi alimentari (E-uri);
Renunţă la alimentele care amplifică durerile abdominale ( varza, fasolea, mazăre, conopidă, ceapa), băuturile carbogazoase, cafeaua şi alcoolul.