Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Duminică, 22 apr 2018      22:05
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Oxiuroza

Oxiuroza

13 iulie 2015    
Oxiuroza sau enterobioza reprezintă o parazitoză intestinală provocată de oxiuri.
 
Oxiurii sau Enterobius vermicularis sunt viermi cilindrici de culoare albă localizaţi în zona anală, în intestinul subţire, ce produc mâncărimi intense, sunt subţiri precum firele de păr şi au dimensiuni între 2 şi 13 mm.
 
Seara, femela iese la exterior prin anus şi depune ouă în regiunea perianală, ceea ce produce mâncărimi acute. Ouăle ajung la maturitate după 6 ore, apărând o formă de larvă infestantă (care poate supravieţui 2 săptămâni în mediul extern). De obicei, când un membru al familiei este infestat, acesta infectează toţi membrii familiei.
 

Oxiuroza - Incidenţa şi modul de transmitere

 
Oxiuroza este una dintre cele mai frecvente infecţii parazitare la om, iar copiii au cel mai mare risc de a se infecta. Incidenţa este crescută la copii preşcolari şi şcolarii mici. Modul de transmitere este pe cale digestivă, prin alimentele contaminate sau prin inhalarea aerului contaminat, dar poate fi o infecţie întreţinută şi de o igienă precară a mâinilor - murdare, care însă conţin pe sub unghii ouă de oxiuri. Aceste ouă răspândite pe obiectele din jur sau ingerate de purtător provoacă sau întreţine boala.
 

Oxiuroza - Simptome 

 
Prezenţa oxiurilor în organism determină tulburări digestive manifestate ca dureri periombilicale şi prurit (mâncarime) anal intens. Pruritul anal apare din cauza iritării mucoasei anale în momentul depunerii ouălor ceea ce provoacă scărpinat inconştient în somn, contaminând mâinile (spaţiile subunghiale).
 
Semnele şi simptomele dacă nu sunt sugestive, se  manifestă în special prin prurit local, nocturn, însoţit de insomnie, somn agitat şi iritabilitate. Mâncărimea apare aproximativ la 2 - 4 săptămâni după ingerarea ouălor.

Oxiuroza - Diagnostic 

 
Diagnosticul oxiurozei se face prin prelevarea de probe din regiunea anală, care ar tebui să conţină ouălele parazitului. Unele persoane infestate s-ar putea să nu prezinte vreun simptom, însă în general apare o mâncărime în jurul anusului, în special în timpul nopţii. 
 

Oxiuroza - Tratament

 
Tratamentul oxiurozei se bazează pe medicamente pecum derivate de piperazină sau pamoat de pirvinium, care sunt eficiente doar dacă cei infestaţi respectă riguros regulile de igienă.
 
Oxiurii prosperă dacă dieta persoanei contaminate conţine mult zahăr şi carbohidraţi.
 
Este recomandat ca toată familia să facă tratament în acelaşi timp, chiar dacă nu au semne de infecţie pentru a nu risca să dobândească parazitul, deoarece se transmite foarte uşor pe cale digestivă şi prin autoinfestare - ouăle pătrund prin sistemul gastric în intestinul subţire, avansând apoi în colon.