Info SănătateaTV.ro: Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      13:17
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Pirozisul - arsurile esofagului

Pirozisul - arsurile esofagului

30 iulie 2015    
Pirozisul este o iritaţie a esofagului provocată de acidul din stomac. Unele dintre simptomele sale sunt asemănătoare cu cele ale unei afecţiuni cardiace, inclusiv cu ale atacului de cord.  

Pirozisul - Aspecte generale

Cu ajutorul gravitaţiei, o valvă musculară numită sfincter esofagian inferior (SEl), menţine acidul gastric în stomac. SEl este localizat la locul de întâlnire dintre esofag şi stomac - sub rebordul costal şi puţin la stânga faţă de mijloc.
 
În mod normal, se deschide pentru a permite pătrunderea alimentelor în stomac sau eructaţiile, după care se închide din nou.
Dacă SEl se deschide prea des sau prea mult, acidul gastric poate reflua sau se scurge în esofag şi provoacă o senzaţie de arsură.

Pirozis - Cauze 

Cauza principală a pirozisului este un SEl prea puţin activ, care nu se strânge aşa cum ar trebui.
 
Două excese îşi aduc frecvent contribuţia: prea multe alimente în stomac (mâncatul excesiv) sau prea multă presiune pe stomac (frecvent, din cauza obezităţii sau a sarcinii).
 
Anumite alimente relaxează de obicei SEl, printre care roşiile, citricele, usturoiul, ceapa, ciocolata, cafeaua, alcoolul şi menta.
 
Mâncarea cu multe grăsimi şi uleiuri (animale sau vegetale) provoacă deseori pirozis, ca şi anumite medicamente, mai ales unele antibiotice şi aspirina.
Stresul, care solicită nervii ce controlează SEl, poate provoca pirozis. Şi fumatul, care relaxează SEl şi stimulează aciditatea gastrică, are o contribuţie majoră.

Pirozisul - Incidenţa 

Pirozisul ocazional nu este periculos, dar pirozisul cronic poate indica probleme serioase. Pirozisul apare zilnic la 10% dintre americani şi la 50% dintre femeile însărcinate. El este o neplăcere ocazională pentru încă 30% din populaţie.

Pirozisul - Simptome

Simptomele pirozisului (arsurile esofagului) sunt  senzaţie de arsură în piept, chiar în spatelesternului, apărând după masă ce dureazăîntre câteva minute şi mai multe ore, durere de piept, mai ales după aplecare înfaţă sau în poziţia întins la orizontală, arsură în gât sau lichid acru, arzător ori săratîn fundul gâtului, râgâituri.

Pirozisul - Diagnostic

Esofagul poate fi privit printr-un endoscop, un tub lung, subţire şi flexibil, care se introduce prin gură sau poate fi vizualizat prin raze X.
Pentru a determina dacă inima este cauza simptomelor dumneavoastră, se poate face o electrocardiogramă.

Pirozisul - Tratament

Majoritatea medicilor recomandă antiacide pentru pirozisul ocazional.
 
Obiectivul principal wal tratamentului este identificarea cauzei pirozisului, astfel încât acesta să poată fi evitat în viitor. De obicei, pentru neutralizarea acidului din stomac se prescriu antiacide eliberate fără reţetă sau subsalicilat de bismut.
 
Dacă antiacidele nu stăpânesc simptomele medicul vă poate prescrie cimetidină, ranitidină sau omeprazol pentru a scădea producţia de acid a stomacului sau cisaprid ori metoclopramid pentru a determina stomacul să se golească mai rapid.
 
Când toate celelalte metode dau greş, intervenţia chirurgicală se poate impune pentru repararea SEl, dar aceasta se întâmplă relativ rar.
 
Laptele nu este un remediu pentru pirozis. Efectul calmant simţit când se bea lapte este decepţionant; ajunse în stomac, grăsimile, calciul şi proteinele din lapte provoacă secreţia crescută de acid şi agravarea pirozisului. Se atribuie, de asemenea, proprietăţi de calmare a pirozisului bomboanelor şi altor produse mentolate, ceea ce este fals: efectul lor este, de fapt, de relaxare a SEl, mărind probabilitatea apariţiei pirozisului.
 
Ceaiul de ghimbir poate diminua rapid pirozisul, iar efectele calmante ale ceaiului de muşeţel sunt deosebit de utile în pirozisul legat de stres.
 
Simptomatologia specifică a pirozisului răspunde bine la remediile homeopate.

Antiacidele - Atenţionări

Antiacidele pot masca sau agrava unele afecţiuni.
 
Nu trebuie luate antiacide fără a consulta medicul în caz de hipertensiune, ritm neregulat al inimii, boli ale rinichilor, constipaţie cronică, diaree, colită, orice fel de hemoragie intestinală sau orice simptome de apendicită. Gravidele sau femeile care alăptează trebuie să consulte un medic înainte de a lua orice medicaţie, inclusiv antiacide

Pirozisul - Profilaxie

Pirozisul poate fi deseori prevenit. Cheile prevenirii constau în menţinerea unei greutăţi rezonabile, evitarea a tot ce poate provoca refluxul acidului din stomac în esofag, odihnă, exerciţiile fizice adecvate şi reducerea la minim a stresului.
 
Dacă trebuie să vă întindeţi la orizontală după masă, întindeţi-vă pe partea stângă, astfel în această poziţie stomacul este mai jos decât esofagul.