Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      05:55
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sindromul Reye, o afectiune ce apare dupa o boala virala

Sindromul Reye, o afectiune ce apare dupa o boala virala

03 august 2015    

Sindromul Reye este o afecţiune ce apare în general după o boală virală, a sistemului respirator superior, gripă, gastroenterită sau varicelă.

De altfel, acest sindrom poate apărea şi după vaccinarea cu vaccinuri virale vii. Totodată, acest sindrom este asociat cu administrarea aspirinei în stările febrile, cauza exactă a apariţiei acestui sindrom fiind necunoscută.

Sindromul Reye, caracterizat de insuficienţă hepatică şi de encefalopatie acută inflamatorie, este o afecţiune rară, dar destul de gravă, ce apare la vârste cuprinse între 4 şi 15 ani.

Sindromul Reye - Cauze

Cauzele sindromului Reye sunt în principal salicilaţiile, mai bine de 80% dintre pacienţii diagnosticaţi cu acest sindrom raportând că au luat aspirină înainte de apariţia afecţiunii, potrivit studiilor, dar şi bolile virale.
 
Pe de altă parte, acest tip de sindrom au prezentat asocieri nu numai cu salicilaţiile ci şi cu aflatoxinele, erbicidele, ciupercile otrăvitoare şi cu insecticidele. La apariţia acestei afecţiuni pot contribui şi anumiţi factori de risc.
 
Printre aceştia se numără posturile prelungite, stresorii metabolic, ereditatea şi modificările dietei.

Sindromul Reye - Simptome

În cazul în care nu este descoperit la timp, sindromul Reye poate cauza moartea persoanei afectate.  Şi asta din cauză că boala poate determina numeroase efecte adverse la nivelul organelor interne, mai ales la nivelul ficatului şi creierului.
 
În cazul ficatului, sindromul Reye duce la apariţia unui ficat gras cu inflamaţie minimă, iar la nivelul creierului la encefalopatie severă. De asemenea, sindromul Reye poate determina modificări ale aspectului rinichilor.
 
Persoanele cu acest sindrom prezintă vărsături ce apar după boala virală, simptome neurologice ce se fac prezente la 24 sau la 48 de ore după debutul vărsăturilor, letargie, diareea, stări de nelinişte şi delir, iritabilitate, encefalopatie, hepatomegalie, convulsii şi chiar comă. Totodată, simptomele pot include stări de ameţeală, greaţă şi slăbiciune a organismului.
 
De altfel, persoana afectată poate avea un comportament iraţional, poate prezenta un ritm crescut al respiraţiei, iar dacă boala se agravează, atunci apar stările de sufocare, pupilele se dilată foarte mult şi apare riscul de comă.

Sindromul Reye – Diagnostic

În diagnosticarea sindromului Reye trebuie avută în vedere regula excluderii.
 
În general, specialiştii ţin cont în diagnosticarea acestui sindrom de criterii precum disfuncţie hepatică cu biopsie hepatică, encefalopatie acută noninflamatorie cu status alterat de conştienţă, lipsa unei alte explicaţii pentru edemul cerebral sau a anomaliilor hepatice, o biopsie cerebrală ce indică un edem cerebral fără inflamaţie şi scăderea leucocitelor.
 
De asemenea, se va realiza şi un examen fizic.

Sindromul Reye – Tratament

În ceeace priveşte tratamentul sindromului Reye, în acest caz nu există un tratament specific.
 
Tot ce se poate face este ca pacientul să fie monitorizat cu atenţie şi să i se acorde suport medical, ce are la bază corectarea sau prevenirea anomaliilor metabolice, mai ales a hipoglicemiei şi prevenirea edemului cerebral.
Totodată, se pot administra medicamente, care să diminueze vărsăturile. Mai mult decât atât, monitorizarea cardiorespiratorie trebuie să fie  continuă.