Info SănătateaTV.ro: Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      13:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Anemia

Anemia

28 iulie 2015    

Anemia (din punct de vedere etimologic înseamnă „fără sânge”) apare ca urmare deficienţei calitative sau cantitative a hemoglobinei, moleculă care se găseşte în globulele roșii.

Anemia - Ce este?

Hemoglobina transportă oxigenul în organism, iar când este în cantitate mai mică (hipoxie – lipsă de oxigen), ţesuturile funcţionează prost. Anemia se caracterizează prin scăderea numărului de globule roşii şi a nivelului de hemoglobină din sânge. 
 
Anemia este o boală frecventă de sânge, al carei principal simptom este oboseală din cauza numărului redus de globule roşii (trăiesc aprox. 100 zile, iar organismul le înlocuiească permanent).
Femeile sunt de două ori mai expuse la riscul apariţiei anemiei decât bărbaţii, acestă boală nu ţine cont de vârstă, putând apărea atât la tineri cât şi persoane mai în vârstă având predispoziţie pacienţii cu boli cronice.
 
Anemia este diagnosticată  cu ajutorul unui examen clinic şi a examenelor de laborator, printre care hemoleucograma.
 
În cazul anemii prin carenţă de fier (anemia feriprivă), globulele roşii sunt mai mici şi mai deschise la culoare decât în mod normal, iar în cazul anemiilor prin carenţă de vitamine, globulele roşii apar mărite şi într-un număr redus.
 
Anemia este de mai multe tipuri (peste 400) având cauze şi tratamente diferite, poate fi o afecţiune temporară sau de lungă durată. Cea mai comună este anemia asociată lipsei de fier.
Deficienţa de fier este cea mai răspândită deficienţă din întreaga lume (sunt afectate între 500 şi 600 milioane de oameni).
O persoană anemică poate părea palidă şi slăbită, poate avea simptome de respiraţie grea sau leşin.

Anemia - Cauze

Cauzele care pot provoca anemia pot fi atât de natură ereditară sau ca rezultat a unei alimentaţii nepotrivite. Poate apărea şi ca urmare a hemoragiei, hemolizei, sângerării gastrointestinale, nivel insuficient de hemoglobină sau producţie insuficientă de globule roşii.
 
Insuficienţa renală, cancerul, artrita reumatoidă, boala lui Crohn şi alte boli cronice inflamatorii – pot împiedica producerea de globule roşii, rezultatul fiind anemia cronică.
 
Anemia aplastică este cauzată de scăderea capacităţii maduvei osoase de a produce toate cele trei tipurile de celule sangvine. Cauza este de multe ori necunoscută, dar poate fi vorba despre o boală autoimună.
 
E influenţată de anumiţi factori precum: chimioterapia, radioterapia, toxinele din mediu, sarcina. De asemenea, leucemia și mielodisplazia, pot fi cauze ale anemiei.

Anemia - Tratament

Tratamentul anemiei constă în majoritatea cazurilor în administrarea de suplimente nutritive sau la unele cazuri grave, în proceduri medicale.
 
În principal, tratamentul anemiei presupune îmbunătăţirea alimentaţiei (doar 10% din fierul pe care îl mâncăm este absorbit de organism).
 
Poate fi tratată prin respectarea recomandărilor medicului, nefiind necesară spitalizarea.