Info SănătateaTV.ro: La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016
Miercuri, 21 feb 2018      23:08
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Deficitul de magneziu in organism

Deficitul de magneziu in organism

23 iunie 2015    

Magneziul are un rol esenţial pentru organism, fiind un element vital pentru respiraţia celulară, în transportul calciului transmembranar şi în reducerea contracţiei musculare şi a tonusului vascular.

Deficitul de magneziu duce la apariţia spasmelor musculare, a depresiei şi chiar a labilităţii emoţionale.

Aportul necesar de magneziu

Deficitul de magneziu este, de regulă, provocat de obiceiurile alimentare nesănătoase. Potrivit unor studii recente, în ultimul secol aportul de magneziu s-a diminut la bărbaţi cu 200 mg, iar la femei cu 100 mg pe zi. Doza zilnică necesară de magneziu este de 400 – 500 de mg. În lipsa acestui aport, organimsul uman nu funcţionează la parametrii normali.

Deficitul de magneziu – manifestări

Deficitul de magneziu se manifestă prin apariţia unor simptome precum spasmele musculare, depresia, amorţeala şi furnicăturile la nivelul diferitelor părţi ale corpului. Totodată, lipsa de magneziu poate duce la instalarea anxietăţii, a cefaleei, somnolenţei şi a sensibilităţii emoţionale.

Cauzele deficitului de magneziu

Deficitul de magneziu este provocat, de cele mai multe ori, de un regim alimentar nesănătos şi dezechilibrat. Lipsa de magneziu mai poate fi cauzată, totodată, şi de existenţa unor afecţiuni sau obiceiuri deviante. Astfel, concentraţia scăzută de magneziu din organism poate fi determinată de administrarea unor nefrotoxice, ca rezultat al alcoolismului excesiv, a tulburărilor endocrine sau a malabsorbţiei intestinale.

Tratamentul deficitului de magneziu

Lipsa de magneziu se tratează, în primul rând, prin modificarea regimului alimentar. Alimentele bogate în magneziu şi recomandate pacienţilor cu deficit de magneziu sunt legumele verzi (spanacul, urzicile, salata verde, ceapa verde, usturoiul verde, prazul, mazărea, fasolea verde), soia, nuci, migdale, banane, caise, smochine etc. Pentru a asigura organismului o cantitate suficientă de magneziu organismului, pot fi folosite şi unele suplimente alimentare. Atunci când carenţa de magneziu este foarte mare, medicul specialist va recomanda un tratament medicamentos.

Complicaţiile deficitului de magneziu

Lipsa de magneziu, netratată corespunzător, poate duce la apariţia unor afecţiuni cardiovasculare grave, precum infarctul miocardic. Magneziul contribuie la optimizarea funcţiei cardiace, ajutând miocardul să funcţioneze corespunzător. De cele mai mule ori, însă, deficitul de magneziu este depistat tardiv, atunci când astfel de afecţiuni se produc deja.

 

Vezi şi: Magneziul seric