Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Luni, 23 apr 2018      01:54
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Mielofibroza

Mielofibroza

06 august 2015    

Mielofibroza reprezintă creşterea patologică a reţelei de colagen din jurul celulelor-şuşe ale măduvei osoase.Se caracterizează printr-o anemie din cauza scăderii globulelor roşii iar numărul de globule albe este adesea crescut.

Mielofibroza evoluează treptat, în ani.

Mielofibroza este o afecţiune caracterizată prin înlocuirea celulelor hematogene din măduva osoasă cu ţesut fibros, ceea ce duce la formarea unor eritrocite cu forma anormală, anemie şi splenomegalie. Incidenţa maximă este la vârsta de 76 ani.

Cauza mielofibrozei este necunoscută

Mielofibroza poate să apară independent sau poate însoţi alte afecţiuni hematologice, precum leucemie mieloida cronică, policitemie vera, trombocitopenie, mielom multiplu, limfom, mielodisplazie.
 
Poate să apară la persoanele cu TBC, hipertensiune pulmonara, lupus eritematos sistemic, scleroza sistemica şi la pacienţii cu cancer osos.

Mielofibroza - Simptome 

Mielofibroza poate să nu producă niciun simptom o perioadă îndelungată de timp, chiar ani. La unii pacienţi conduce rapid la anemie, nivelurile scăzute de trombocite în circulaţie sau leucemie.
 
Ulterior, anemia devine suficient de gravă încât să cauzeze slăbiciune, oboseală, scădere în greutate şi stare generală de rău. Din cauza nivelului scazut de leucocite există un risc crescut de infecţii, iar din cauza numărului scăzut de trombocite există un risc ridicat de hemoragii.
 
Ficatul şi splina se măresc pe măsura ce încearcă să preia o parte din funcţia hematogenă a măduvei osoase. Splina distruge eritrocitele şi trombocitele fabricate de măduva osoasă. Distrugerea masivă a eritrocitelor şi trombocitelor contribuie la mărirea splinei.
 
Alte simptome ale mielofibrozei sunt paliditate, palpitaţii cardiace, durere sau discomfort la nivelul stomacului, durere osoasă, senzaţie de saţietate după consumul unor cantităţi scăzute de alimente.

Mielofibroza - Diagnostic

Diagnosticarea mielofibrozei se face prin: teste serologice, hemoleucogramă, investigaţii imagistice ale oaselor, splinei şi ficatului, prelevarea şi examinarea unei monstre de măduva osoasă, palparea nodulilor limfatici, splinei şi ficatului, ecografie, biopsia şi aspiraţia măduvei osoase sunt esenţiale pentru confirmarea diagnosticului de mielofibroză.

Mielofibroza - Tratament

Tratamentul mielofibrozei are ca scop întârzierea evoluţiei, reducerea simptomelor şi complicaţiilor. Singura modalitate de vindecare a mielofibrozei este transplantul de celule stem ce poate duce la remisia fibrozei măduvei osoase.
 
Actualmente nu se dispune de un tratament specific al mielofibrozei.
 
Boala poate evolua spre leucemie limfocitară acută.
 
Rata medie de supravieţuire a pacienţilor cu mielofibroză este de 5 ani, decesul fiind cauzat de infecţii, hemoragii, complicaţii ale splenectomiei, insuficienţă cardiacă sau transformarea în leucemie.