Info SănătateaTV.ro: Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      13:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Policitemia vera

Policitemia vera

30 iulie 2015    

Policitemia vera sau boala Vasquez este o afecţiune neoplazică a ţesutului sanguin, fiind o hiperplazie primitivă a măduvei eritropoetice, caracterizată printr-o creştere absolută a numărului de eritrocite.

Eritrocitele transportă oxigen, leucocitele fac parte din sistemul imun, iar trombocitele intervin în coagularea sângelui. Toate aceste celule sunt create pornind de la celulele stem, în măduva osoasă.

Numărul şi raportul lor este reglat pentru a menţine un echilibru corespunzător. Multe din celulele sanguine fabricate în exces sunt anormale.

Policitemia vera - Generalităţi

Policitemia vera este o afecţiune sanguină cronică caracterizată prin creşterea numărului de celule sanguine produse de măduva osoasă: eritrocite, leucocite şi trombocite.
 
Policitemia vera este o afecţiune a celulelor stem caracterizată ca o boală a măduvei neoplazice, maligne. Este o afecţiune mieloproliferativă, adică măduva osoasă produce un număr crescut de celule într-un interval scurt.
 
Policitemia vera evoluează adesea spre o altă afecţiune mieloproliferativă sau spre leucemie acută, dezvoltându-se în curs de 10-20 ani.
 
Cel mai frecvent de policitemie vera sunt afectate persoanele de vârstă mijlocie, în special, bărbaţii şi nu este considerată ereditară. Raportul de incidenţă barbaţi/femei este de 2:1.

Policitemia vera - Cauze şi diagnostic

Cauza apariţiei policitemiei vera este necunoscută.
 
Este diagnosticată prin teste serologice (hemoleucogramă), determinarea nivelului sanguin de vitamină B12 şi biopsia măduvei osoase.

Policitemia vera - Simptome

În faza initială, simptomele policitemiei vera pot fi minime, afecţiunea fiind uneori descoperită în timpul unor teste sanguine de rutină.
 
Însă, pot apărea şi simptome precum cefalee, ţiuit în urechi, oboseală, probleme de memorie, ameţeală, respiraţie dificilă, hipertensiune arterială, tulburări de vedere, pruritul (mâncărimea), sângerări crescute în urma unor tăieturi minore, sângerări nazale, ulcer gastric sau durere osoasă.

Policitemia vera - Complicaţii

Tromboza este cauza cea mai frecventă a decesului la persoanele cu policitemia vera. De asemenea, este posibilă creşterea nivelului seric de acid uric şi apariţia ulcerului peptic.
Aproximativ 10% dintre pacienţi dezvoltă gută, iar în 30% din cazuri, în faza tardivă a bolii, măduva osoasă îşi incetează activitatea, pacientul devinind sever anemic, necesitând transfuzii sanguine repetate.
Pe de altă parte, una din 10 persoane cu policitemia vera dezvoltă leucemie mieloidă acută, cea mai întâlnită formă de leucemie ce afectează adulţii.
Alte complicaţii ale policitemiei vera includ atacul vascular cerebral, ataculde cord, hemoragia gastrică sau insuficienţa cardiacă.

Policitemia vera - Tratament

Tratamentul policitemiei vera are la bază mai multe variante, cum ar fi îndepărtarea săptămânală a unei unităţi de sânge până când eritrocitele reprezintă mai puţin de 50% din volumul sangelui (flebotomie), terapie medicamentoasă pentru inhibarea activităţii măduvei osoase şi eliminarea formării cheagurilor de sânge.
 
Fără tratament aproximativ 50% dintre pacienţii cu această afecţiune decedează.
Afecţiunea este incurabilă, însă tratamentul poate prelungi durata de viaţă prin fluidicarea sângelui şi prin reducerea riscului de formare a cheagurilor sanguine şi a altor complicaţii.