SănătateaTV - Televiziunea Oamenilor Sănătoşi
ticker
Info SănătateaTV.ro: Studiu OMS Europa: Problemele substantiale de mediu in scoli expun elevii la grave probleme de sanatate si educatie Societatea Europeana de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase: Bacteriile rezistente duc la o ineficienta a antibioticelor Studiu: Mare parte din romani considera ca sistemul de sanatate din Romania discrimineaza pacientii Statistici: Incidenta cancerului de piele a crescut cu peste 200% in ultimii 10 ani Aproape 400 de gorjeni si-au testat gratuit glicemia in cadrul Campaniei Nationale Controleaza-ti Diabetul, Editia Targu-Jiu Noi tehnologii in diagnosticarea precoce a cancerului si initierea unui tratament personalizat OMS: 25 Aprilie - Ziua Mondiala a Malariei Studiu OMS Europa: Problemele substantiale de mediu in scoli expun elevii la grave probleme de sanatate si educatie Societatea Europeana de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase: Bacteriile rezistente duc la o ineficienta a antibioticelor Studiu: Mare parte din romani considera ca sistemul de sanatate din Romania discrimineaza pacientii Statistici: Incidenta cancerului de piele a crescut cu peste 200% in ultimii 10 ani Aproape 400 de gorjeni si-au testat gratuit glicemia in cadrul Campaniei Nationale Controleaza-ti Diabetul, Editia Targu-Jiu Noi tehnologii in diagnosticarea precoce a cancerului si initierea unui tratament personalizat OMS: 25 Aprilie - Ziua Mondiala a Malariei Studiu OMS Europa: Problemele substantiale de mediu in scoli expun elevii la grave probleme de sanatate si educatie Societatea Europeana de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase: Bacteriile rezistente duc la o ineficienta a antibioticelor Studiu: Mare parte din romani considera ca sistemul de sanatate din Romania discrimineaza pacientii Statistici: Incidenta cancerului de piele a crescut cu peste 200% in ultimii 10 ani Aproape 400 de gorjeni si-au testat gratuit glicemia in cadrul Campaniei Nationale Controleaza-ti Diabetul, Editia Targu-Jiu Noi tehnologii in diagnosticarea precoce a cancerului si initierea unui tratament personalizat OMS: 25 Aprilie - Ziua Mondiala a Malariei
ticker

VSH-ul face referire la viteza de sedimentare a hematiilor şi este una dintre analizele care ar trebui să fie efectuate anual. Rezultatele acestei invetigaţii nu pot stabili existenţa certă a unei anumite afecţiuni, însă valorile anormale indică unele anomalii care nu trebuie trecute cu vederea.

Ce este VSH-ul?

VSH-ul este o analiză de sânge care stabileşte viteza de sedimentare a hematiilor. Viteza de sedimentare a hematiilor (a globulelor roşii din sânge) reprezintă un marker orientativ referitor la eventualele afecţiuni cu care se poate confrunta pacientul. Rezultatul VSH-ul nu reprezintă un diagnostic de certitudine ci doar un indice provizoriu al stării de sănătate.

Valorile normale ale VSH-ului

VSH-ul are următoarele valori normale:

• La bărbaţi – 3-10 mm (la 1 h) şi 5-15 mm (la 2 h)
• La femei – 6 – 13 mm (la 1 h) şi 1 – 20 mm (la 2 h)
• La copii – 7 – 11 mm (la 1 h).

Ce indică valorile mari ale VSH-ului?

Valorile mari ale VSH-ului arată specialistului că pacientul se confruntă fie cu o infecţie acută sau cronică, fie cu existenaţa unei boli cronice sau chiar cu unele anomalii la nivelul funcţiilor organelor interne (ficat, rinichi sau plămâni). Aşa cum am spus, valorile anormale ale VSH-ul nu pot stabili un diagnostic de certitudine, ci funcţionează drept indici orientativi privind apariţia unor anumite afecţiuni. Viteza de sedimentare a hematiilor care depăşeşte 40 – 50 mm la oră, trebuie să reprezinte un adevărat semnal de alarmă, chiar în absenţa altor semne de boală. În aceste situaţii, analiza va trebui să fie repetată, iar investigaţiile privind starea de sănătate să fie mult mai amănunţite.

Valorile mari VSH-ului apar în bolile reumatismale, în infecţiile acute, în cazul tumorilor maligne, al tuberculozei, anemiei şi a bolilor de ficat sau rinichi.

Valori mari ale VSH-ului pot apărea, însă, şi în cazul persoanelor obeze, a vârstnicilor, înaintea menstruaţiei, atunci când nivelul colesterolului este crescut sau în urma administrării unor medicamente.

Ce arată valorile mici ale VSH-ului?

Valorile mici ale VSH-ului pot indica creşterea numărului de leucocite, creşterea globulelor roşii din organism, scăderea glamaglobulinelor sau a fibrinogenului. De asemenea, VSH-ul scade şi după administrarea de cortizon, antiinflamatorii nesteroidinene, tamoxifen, chinină, sulfasalzină sau trimetoprim.

 

 

 

 

Newsletter

Vrei să fii la curent cu noutăţile Sănătatea TV:


Nume:
E-mail: