Info SănătateaTV.ro: Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Diabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara Asociatia Romana de Cancere Rare a lansat astazi Saptamana de constientizare privind Leucemia Mieloida Cronica in Romania
Marţi, 19 sep 2017      23:42
Abcese intraperitoneale – diagnostic, tratament

Abcese intraperitoneale – diagnostic, tratament

03 august 2015    

Abcesele intraperitoneale apar în momentul în care au existat peritonite netratate.

Abcesele intraperitoneale - Generalităţi

Abcesele se manifestă sub forma unor colecţii purulente care se pot răspândi în cavitatea peritoneală sau se pot dezvolta pe suprafaţa unor organe, cum este ficatul.

Abcesele au forma unor capsule fibroase în care se depozitează leucocite, microorganisme patogene sau alte resturi celulare.

Formarea unui astfel de abces împiedică răspândirea infecţiei, şi asta deoarece microbii sunt forţaţi să rămână într-un spaţiu limitat.

Abcesele intraperitoneale apar de obicei în urma unei peritonite netratate.
Abcesele se formează la aproximativ două săptămâni după ce a apărut o peritonită. Simptomele care pot indica prezenţa acestor abscese includ febră, leucocitoză sau dureri abdominale.
 
Abcesele pot fi localizate atât la nivelul muşchilor abdominali cât şi la nivelul structurilor osoase.

Abces interperitoneal - Diagnostic

Medicul efectuează cel mai adesea procedeele imagistice care să permită diagnosticarea abceselor interperitoneale. Un astfel de procedeu imagistic este tomografia computerizată.
 
Alt procedeu imagistic utilizat este ecografia. Aceasta permite explorarea pelvisului, rinichilor şi a ficatului. Pentru identificarea abcesului interperitonal ce mai indicată metodă este efectuarea unei laparotomii exploratorii.

Abcesul interperitoneal - Tratament

Tratamentul pentru abcesul interperitoneal implică, în primul rând, localizarea abcesului, a focarului inflamator.
 
Tratamentul presupune drenajul colecţiei purulente şi apoi administrarea antibioticelor.
 
Există şi terapia empirică a infecţiilor interperitoneale, care fac referire la microorganismele anaerobe gram-negative şi facultative.