Info SănătateaTV.ro: Ministerul Sanatatii: Guvernul acorda un ajutor de stat pentru aprovizionarea cu imunoglobulina Ministerul Sanatatii: 16 molecule noi, incluse pe lista medicamentelor compensate si gratuite OMS: Anual, intre 3000 si 5000 de copii se nasc cu sindromul Down Organizatiile neguvernamentale cer interzicerea totala a publicitatii la produsele din tutun Ministerul Sanatatii: Guvernul acorda un ajutor de stat pentru aprovizionarea cu imunoglobulina Ministerul Sanatatii: 16 molecule noi, incluse pe lista medicamentelor compensate si gratuite OMS: Anual, intre 3000 si 5000 de copii se nasc cu sindromul Down Organizatiile neguvernamentale cer interzicerea totala a publicitatii la produsele din tutun Ministerul Sanatatii: Guvernul acorda un ajutor de stat pentru aprovizionarea cu imunoglobulina Ministerul Sanatatii: 16 molecule noi, incluse pe lista medicamentelor compensate si gratuite OMS: Anual, intre 3000 si 5000 de copii se nasc cu sindromul Down Organizatiile neguvernamentale cer interzicerea totala a publicitatii la produsele din tutun
Miercuri, 21 mar 2018      18:10
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Abcese intraperitoneale – diagnostic, tratament

Abcese intraperitoneale – diagnostic, tratament

03 august 2015    

Abcesele intraperitoneale apar în momentul în care au existat peritonite netratate.

Abcesele intraperitoneale - Generalităţi

Abcesele se manifestă sub forma unor colecţii purulente care se pot răspândi în cavitatea peritoneală sau se pot dezvolta pe suprafaţa unor organe, cum este ficatul.

Abcesele au forma unor capsule fibroase în care se depozitează leucocite, microorganisme patogene sau alte resturi celulare.

Formarea unui astfel de abces împiedică răspândirea infecţiei, şi asta deoarece microbii sunt forţaţi să rămână într-un spaţiu limitat.

Abcesele intraperitoneale apar de obicei în urma unei peritonite netratate.
Abcesele se formează la aproximativ două săptămâni după ce a apărut o peritonită. Simptomele care pot indica prezenţa acestor abscese includ febră, leucocitoză sau dureri abdominale.
 
Abcesele pot fi localizate atât la nivelul muşchilor abdominali cât şi la nivelul structurilor osoase.

Abces interperitoneal - Diagnostic

Medicul efectuează cel mai adesea procedeele imagistice care să permită diagnosticarea abceselor interperitoneale. Un astfel de procedeu imagistic este tomografia computerizată.
 
Alt procedeu imagistic utilizat este ecografia. Aceasta permite explorarea pelvisului, rinichilor şi a ficatului. Pentru identificarea abcesului interperitonal ce mai indicată metodă este efectuarea unei laparotomii exploratorii.

Abcesul interperitoneal - Tratament

Tratamentul pentru abcesul interperitoneal implică, în primul rând, localizarea abcesului, a focarului inflamator.
 
Tratamentul presupune drenajul colecţiei purulente şi apoi administrarea antibioticelor.
 
Există şi terapia empirică a infecţiilor interperitoneale, care fac referire la microorganismele anaerobe gram-negative şi facultative.