Info SănătateaTV.ro: Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan”
Vineri, 23 mar 2018      07:23
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Amibiaza

Amibiaza

13 iulie 2015    

 Amibiaza este o boală infecţioasă intestinală determinată de protozoarul Entamoeba histolytica. Această infecţie afecteaza în principal colonul, ficatul (amibiaza intestinală) şi alte organe (amibiaza extraintestinală).

Entamoeba histolytica poate produce manifestări clinice sau nu, însă această amibă se poate află atât în relaţii de comensalism, cât şi în relaţii parazitare cu organismul uman gazdă, astfel încât reprezintă un potenţial agent patogen permanent, găsindu-se în intestinul uman sub formă vegetativă sau sub formă de chisturi.

 Amibiaza - Forme clinice 

 
Forma vegetativă a amibei care declanşează amibiaza poate fi sub formă magna, cea agresivă, mobilă, cu pseudopode care apar brusc pentru aglutinarea hematiilor şi forma minută, neagresivă, imobilă, cu pseudopode groase, care apar lent şi care se hrăneşte cu flora intestinală.
 
Chistul se formează numai din forma minută, neagresivă, în intestin sub influenţa temperaturii şi umidităţii specifice, va elibera o masă plasmoidală care, prin diviziune, dă naştere celor doua forme vegetative de amibe.
 
Aspectul clinic al amibiazei contactate de un anumit individ depinde de predominanţa, la un moment dat, a unuia sau altuia din cele două tipuri vegetative.
 

Amibiaza - Epidemiologie

 
Amibiaza predomină în ţările cu clima caldă şi umedă şi condiţii igienico-sanitare deficitare, în zonele temperate, amibiaza apare destul de rar.
Principalul rezervor de infecţie este bolnavul cu dizenterie amibiană cronică sau purtătorul asimptomatic care elimină în mediul extern chisturile amibei prin materii fecale, de unde pot fi preluate de indivizii sănătoşi prin contact direct: apă şi alimente contaminate sau prin contact indirect: muşte.
 
 Amibele din genul Naegleria şi Acanthamoeba, care se găsesc în mod liber în apă, sol şi vegetaţie, pot infesta omul accidental, producând o formă gravă de meningoencefalită primară amibiană.
Morbiditatea de amibiază este destul de avansată în ţările cu climat tropical şi subtropical.
 

Amibiaza - Simptome

 
În majoritatea cazurilor, amibiaza intestinală debutează confuz: indispoziţie, sete excesivă, oboseală, diaree, febră, iar după 2 săptămâni sau chiar câteva luni se instalează sindromul dizenteric cu dureri abdominale, tenesme, eforturi de defecare foarte dese (simptom principal). Uneori poate debuta rapid cu febră mare, frisoane, stare generală proastă.
 
Cu toate acestea, moartea nu poate surveni decât prin complicaţii intestinale sau infecţioase.
 
În anumite situatii, amibele care provoaca această afecţiune se extind în tot organismul uman, prin diverse leziuni intestinale, localizându-se în ficat şi producând abcesul hepatic care reprezintă forma cea mai des întâlnită dar şi cea mai gravă a amibiazei extraintestinale.
 

Amibiaza - Tratament

 
Pentru tratarea amibiazei se folosesc medicamentele amibicide şi se pune accent pe o dietă bogată în proteine şi vitamine, repaus la pat şi păstrarea unor riguroase norme de igienă sanitară pentru a reduce pericolul contaminării apei de băut, alimentelor, obiectelor personale etc.