Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Miercuri, 23 mai 2018      05:18
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Boala Lyme sau boala cu 1000 de fete

Boala Lyme sau boala cu 1000 de fete

31 iulie 2015    

Boala Lyme, cunoscută şi sub numele de borrelioza sau „boala cu 1000 de feţe”, este o problemă care afectează peste 8.500 de pacienţi în România.

Boala Lyme este o afecţiune cu aspecte semiologice complexe, motiv pentru care intră în aria de preocupare a mai multor specialităţi: infecţioase, reumatologie, neurologie, medicină internă, dermatologie şi oftalmologie.

Afecţiunea bacteriană este transmisă de căpuşa Ixodes, insectă ce poartă o bacterie numită Borrelia burgdorferi. Ciclul de viaţă al bacteriei este complex, o parte desfăşurându-se chiar în interiorul căpuşei. Omul nu este parte a acestui ciclu, dar se poate infecta dacă este muşcat de căpuşă.

Boala Lyme - Semne

De cele mai multe ori, boala Lyme trece neobservată. Infecţia apare cu semne sau manifestări minime, iar unele persoane observă o afecţiune gripală sau o erupţie cutanată, succedând muşcăturii de căpuşă cu câteva săptămâni.
 
Simptomele gripale apar de obicei, în perioada lunilor calde, când vremea este atipică gripei.
 
Erupţia cutanată este o leziune inelară roşie, cu diametrul de 5 cm, care se poate mări şi poartă denumirea de eritema migrans.
 
Mai târziu, pot apărea simptome suplimentare, cum ar fi paralizia nervului facial, meningita, amorţeli şi furnicături la nivelul tegumentelor ca urmare a inflamaţiei nervilor, edemul cerebral sau encefalita, artrită persistentă ce afectează încheietura pumnului sau genunchii, dar şi inflamaţia structurilor cardiace, prezentând tulburări de ritm cardiac.
 
Dacă observăm semne sau conştientizăm că am fost muşcaţi de căpuşă, este bine să alertăm doctorul.
 
Un diagnostic pus la timp, într-un stadiu incipient, reduce riscul avansării bolii Lyme.
 
Trebuie îndepărtată căpuşa şi urmărit locul unde am fost muşcaţi pentru eventuale semne. Dacă apar dureri de cap sau stări febrile, este bine să consultăm medicul.
 
Dacă afecţiunea nu este tratată la primele semne, acestea pot dispărea, dar există riscul să reapară peste câteva luni şi să aducă şi unele complicaţii.
La reapariţia simptomelor, boala Lyme poate afecta inima, muşchii, articulaţiile şi sistemul servos.

Boala Lyme - Diagnostic

Diagnosticul de boală Lyme se bazează pe un istoric amănunţit şi o examinare clinică, alături de teste specifice de laborator. Măsura dimensiunilor eritemului se poate face treptat, la interval de câteva zile, pentru a se observa o eventuală evoluţie a acestuia.
 
Medicii pot recomanda teste amănunţite de sânge, pentru descoperirea de anticorpi îndreptaţi împotriva bacteriei Borrelia burgdorferi.
 
Există două teste de sânge pentru diagnosticul bolii Lyme, un test de screeningLyme ELISA – si, dacă testul iese pozitiv, un test specific, numit Western Blot, care confirmă o infecţie prezentă sau trecută.
 
Căpuşele transportă şi alte microorganisme, aşadar se mai recomandă şi teste ale funcţiei hepatice şi mostre de sânge în vederea stabilirii hemoleucogramei.
 
Pacienţii care prezintă dureri de cap sunt sfătuiţi să facă şi o puncţie lombară pentru a determina dacă există o inflamaţie a sistemului nervos sau dacă există anticorpi specifici bolii Lyme în lichidul cefalorahidian.
 
Medicii pot recomanda şi o electrocardiogramă, pentru identificarea eventualelor complicaţii cardiace.
 
Rezonanţa magnetică nuclearăRMN – şi tomografia computerizată pot fi recomandate pentru a exlude alte afecţiuni cu manifestări asemănătoare bolii Lyme.

Boala Lyme - Tratament

Persoanele care au boala Lyme pot necesita tratament cu antibiotice administrate intravenos sau chiar o spitalizare de câteva zile. Îmbunătăţirea stării lor de sănătate poate să dureze mai multe luni, mai ales în cazul unor complicaţii cardiovasculare sau ale sistemului nervos.
 
Medicii pot recomanda, la stadiile incipiente ale bolii Lyme, tratamentul cu antibiotice.
 
În cazul stadiilor avansate, unde există afectări neurologice, cardiace sau articulare, este necesară spitalizarea şi administrarea antibioticelor intravenos.
Tratamentul poate fi menţinut de la 14 până la 28 de zile şi se ia numai la recomandarea medicului.