Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:32
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Gripa porcina - metode de prevenire

Gripa porcina - metode de prevenire

31 iulie 2015    

Virusul H1N1 este un subtip de virus gripal care a apărut în anul 2009 şi care a creat panică în rândul oamenilor din toate ţările lumii din cauza numărului mare de victime pe care l-a făcut.

Cunoscută şi sub denumirea de „gripă porcină” saugripă nouă”, boala provocată de virusul H1N1 are simptome asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere. Cu toate acestea este mult mai periculoasă, fapt care face obligatorie prezenţa la medic chiar de la primele simptome.

Europa de Est - Atinsă din nou de A H1N1

După panica creată la sfârşitul anului 2009 şi începutul anului 2010, iată că virusul H1N1 loveşte din nou Europa de Est.
 
Numai în data de 18 ianuarie 2011 autorităţile din Serbia au anunţat primul deces cauzat de gripă, chiar la graniţele României, mai exact în Banatul Sârbesc, iar alte trei persoane se află în stare critică.
 
De altfel, un alt caz de deces din cauza gripei porcine a fost înregistrat şi în Muntenegru, unde au fost înregistrate alte şapte persoane contaminate. Iar asta în timp ce în Albania cel puţin 17 persoane au fost infectate cu A H1N1. Gripa A H1N1 a făcut trei victime şi în Croaţia, virusul fiind identificat la aproximativ 300 de persoane.
Nici Bosnia nu a scăpat neafectată de acest tip de gripă, aici înregistrându-se două decese. Iar asta pe lângă faptul că aproximativ 20 de persoane prezentau simptome ale îmbolnăvirii cu această gripă virală şi au fost spitalizate la Sarajevo, Tuzla şi Banja Luk.
 
În ceea ce priveşte România, în ţara noastră gripa A H1N1 a făcut trei victime în Iaşi, Târgu Frumos şi Ploieşti.

Virusul A H1N1 - Vaccinarea, cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, gripa provocată de virusul H1N1 şi  declarată prima pandemie a secolului al XXI-lea în anul  2009 a provocat moartea a aproape 19.000 de persoane în ultimii doi ani. În acest context, autorităţile recomandă vaccinarea ca metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusul gripal H1N1.
 
Sfatul se adresează tuturor oamenilor, dar în special persoanelor care se află în grupele cu risc crescut. În cazul în care o persoană a fost vaccinată în anul 2010, atunci aceasta beneficiază de protecţie împotriva infectării cu virusul gripal A H1N1.
De aceeaşi protecţie se bucură şi persoanele care care s-au vaccinat cu vaccinul sezonier din 2011 deoarece acesta conţine tulpina pandemică A H1N1.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, până la data de 9 ianuarie 2011 în România au fost efectuate aproximativ 1.100.000 vaccinări împotriva gripei. Din acest total, un procent de 49,9% au fost vaccinări efectuate la grupa de vârstă de 65 ani şi peste.

Alte sfaturi pentru a evita contaminarea cu virusul  H1N1

Totodată, măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.
 
Prin urmare, sunt obligatorii spălarea permanentă cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, evitarea zonelor agglomerate, respectarea unui regim de viaţă sănătos, respectiv alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare, şi adoptarea unei ţinute vestimentare de protecţie împotriva frigului.

Administrarea de antibiotice - Nerecomandată în cazul gripei porcine

În acelaşi timp, pentru prevenirea apariţiei formelor severe de îmbolnăvire autorităţile abilitate recomadă tuturor persoanelor care prezintă simptome de boală, precum febră, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare şi articulare să se prezinte la medicul de familie pentru consult şi tratament adecvat.
 
În ceea ce priveşte tratarea la domiciliu fără consultarea unui medic, această metodă nu este tocmai recomandată. Iar asta cu atât mai mult cu cât administrarea antibioticelor nu are eficienţă asupra infecţiei gripale. Prin urmare trebuie evitată administrarea oricărui tip de antibiotic înainte de prezentarea la medic.