Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Duminică, 22 apr 2018      06:35
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Gripa

Gripa

20 iulie 2015    

Ce este gripa?

Gripa este o boală virală extrem de contagioasă care apare cel mai frecvent iarna şi la începutul primăverii. Infecţia se răspândeşte prin căile respiratorii superioare şi, uneori, ajunge la plămân. Virusul atinge, de obicei, grupuri mari de oameni care împart acelaşi spaţiu închis, de exemplu şcoli, birouri etc. Epidemia globală de gripă din 1918, ce a început într-o bază militară de antrenament din Kansas, a ucis în total circa 500.000 de oameni doar în SUA.
 
Deşi răcelile şi gripa sunt provocate de virusuri care afectează căile respiratorii superioare, simptomele gripei sunt mai pronunţate şi complicaţiile ei sunt mai grave. Gripa apare cel mai frecvent la copii de vârstă şcolară, dar efectele cele mai grave se întâlnesc la sugari, vârstnici şi persoane cu boli cronice. În ciuda progreselor în prevenire şi tratament, gripa şi complicaţiile ei sunt încă mortale. Infecţia cu anumite tulpini virale poate fi prevenită prin vaccinul antigripal, dar după ce gripa, şi de fapt, orice infecţie virală, a început, nu există tratament curativ, cu excepţia urmăririi evoluţiei bolii.

Gripa - Cauze

Virusul gripei este transmis prin inhalarea din aer a micilor picături care-l conţin sau prin manevrarea unor obiecte contaminate de o persoană infectată. Simptomele încep să apară după una până la patru zile de la infecţia virusală.
 
Cercetătorii împart virusurile gripei în trei categorii generale: gripa de tip A, gripa de tip B şi gripa de tip C.
Deşi toate cele trei tipuri pot suferi mutaţii, adică se pot schimba în tulpini noi, gripa de tip A le face constant, furnizând noi tulpini de virus la fiecare câţiva ani. Aceasta înseamnă că nu se poate dezvolta o imunitate permanentă faţă de gripă.
 
Chiar dacă sunt dezvoltaţi anticorpi împotriva unui virus gripal într-un anumit an, acei anticorpi nu vor proteja de o nouă tulpină de virus, în anul care urmează. Mutaţiile gripei de tip A sunt responsabile pentru epidemiile majore care apar la câţiva ani.
 
Gripa de tip B şi C sunt mai rare şi provoacă epidemii locale şi cazuri mai uşoare. Gripa de tip B a fost, de asemenea, legat de dezvoltarea sindromului Reye, o complicaţie potenţial mortală a gripei şi altor infecţii virale, cum ar fi vărsatul de vânt, care afectează de obicei copiii.
 
Cele mai multe virusuri gripale care infectează omul par să-şi aibă originea în unele zone ale Asiei în care contactul strâns între animalele din ferme şi oameni creează un mediu favorabil mutaţiilor şi transmiterii virusurilor. Porcii pot contracta atât forma aviară (adică a păsărilor, sălbatice şi domestice), cât şi forma umană de virus şi servesc, pentru aceste tulpini virale diferite ca loc propice mutaţiei în noi forme. Porcii infectează apoi oamenii, cu noile forme de virus, în acelaşi mod în care se infectează oamenii unii pe ceilalţi - schimbând prin aer mici picături de lichid ce conţin virusuri.

Gripa - Simptome şi diagnostic

Febră, de obicei între 38,5°C şi 39°C, dar poate ajunge până la 41°C - uneori alternativ cu frisoane, dureri în gât; tuse seacă; dureri musculare; slăbiciune generală; congestie nazală, strănut; durere de cap. Dacă febra durează mai mult de trei sau patru zile, apar dificultăţi la respiraţie în repaus sau aveţi durere în piept, sunt semnele unei pneumonii.

Toate cele trei forme de gripă imită simptomele de bază ale unei răceli obişnuite, de exemplu tuşea şi durerea de cap. Medicul poate preleva, din faringe, o probă pentru culturi sau o probă de sânge pentru a elimina posibilitatea altor boli, cum ar fi o faringită streptococică, 

Gripa - Tratament

Gripa îşi va urma cursul indiferent de tratament. Întrucât este o boală virală, nu va răspunde la antibiotice. La persoanele cu o sănătate bună, gripa va trece, probabil, fără complicaţii, după aproximativ o săptămână de odihnă la pat. Dacă persoană infectată are peste 65 de ani, suferă de diabet sau altă boală cronică, ar trebui să se vaccineze.
 
Răceala obişnuită şi gripa sunt infecţii virale contagioase ale căilor respiratorii. Deşi simptomele pot fi similare, gripa este mai gravă. Congestia nazală, durerea în gât şi strănutul sunt obişnuite în răceli şi ambele afecţiuni provoacă tuse, durere de cap şi jenă în piept. În gripă e mai probabil să faceţi febră mare timp de mai multe zile.

Gripa - Complicaţii

De obicei, complicaţiile răcelilor sunt relativ minore, dar un caz grav de gripă poate duce la o boală ce pune în primejdie viaţa, cum ar fi pneumonia.
Nu există un tratament unic, aplicabil la toate cazurile de gripă. În majoritatea cazurilor se recomandă repaus la pat şi multe lichide. Lichidele sunt importante pentru evitarea deshidratării din cauza febrei şi pentru diluarea secreţiilor căilor respiratorii. Se pot folosi medicamente pentru a ameliora ameliora disconfortul apărut din cauza tusei, congestiei nazale şi durerii în gât. În caz de febră şi dureri musculare, analgezicele de tipul aspirinei sau paracetamolului.

Gripa - Prevenţie

Terapiile alternative pot ajuta la întărirea organismului pentru combaterea infecţiei dar şi pentru ameliorarea simptomelor temporare ale gripei: presopunctură, fitoterapie, homeoterapie, reflexologie.
 
Se recomandă: fructe si legume bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, varza de Bruxelles şi căpşunile; suplimente de vitamină C, mărirea aportului de zinc prin carne macră, peşte, cereale şi pâine integrală, alimente neiritante: făinoase (pâinea prăjită), banane, gem de mere, brânză de vaci, orez fiert, cereale gătite, cartofi fierţi. Nu este recomandat consumul de băuturi alcoolice deoarece deshidratează şi pot scădea capacitatea organismului de a lupta cu boala şi cu infecţia secundară.
 
Cea mai eficientă măsură de prevenire a gripei este vaccinarea în fiecare toamnă împotriva tulpinelor care au apărut de la ultima epidemie.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”