Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      05:54
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Infectia cu virusul Citomegalis (CVM)

Infectia cu virusul Citomegalis (CVM)

16 iulie 2015    

 Virusul Citomegalis sau citomegalovirusul (CMV) se transmite prin cale sexuală, fiind prezent în spermă şi secreţii vaginale şi afectează un număr crescut de indivizi din ţările dezvoltate.

Infecţia cu CMV poate conduce la apariţia anomaliilor congenitale în cazul fătului dacă este contractat de o femeie gravidă, sau chiar la moarte în cazul pacienţilor imunodeprimaţi.

 Infecţia cu citomegalo-virus - Generalităţi

 
Infecţia cu citomegalovirus este o infecţie virală ce determină rar simptome evidente.
 
Virusul care determină infecţia, aparţine familiei virusurilor herpetice, şi asemănător manifestărilor acestora, poate deveni latent pentru o perioadă de timp, pentru ca apoi să se reactiveze.
 
Infecţia cu citomegalovirus afectează în general copiii, dar se estimează că până la vârsta de 30 de ani, jumătate dintre adulţi au sau au făcut boala.
 
Majoritatea copiilor şi adulţilor infectaţi cu citomegalovirus nu prezintă simptome, în alte cazuri însă apar următoarele simptome, la un interval de 3-12 săptămâni de la expunere, cum ar fi febră, inflamarea glandelor, oboseală, epuizare.
 

Infecţia cu citomegalovirus - Forme

 
Există trei forme ale infecţiei cu citomegalovirus.
 
Infecţia cu citomegalovirus a nou-născutului, care afectează ficatul, splina şi sistemul nervos central, cu posibilitatea de apariţie a inabilităţilor.
 
Infecţia cu citomegalovirus acută dobândită este similară mononucleozei şi se caracterizează prin febră, stare generală proastă, dureri osoase şi musculare şi absenţa leziunilor de la nivelul gâtului
 
Infecţia cu citomegalovirus a persoanelor imunodeprimate, situaţie care favorizează infecţia oculară cu acest virus (retinita cu CMV), infecţia gastrointestinală cu CMV şi encefalită.

Infecţia CMV - Transmitere

Infecţia cu CMV poate exista în lichidele corpului urină, salivă, sânge, lacrimi şi laptele matern, de aceea pentru a putea fi diagnosticată această afecţiune se iau probe pentru teste de laborator.

Infecţia CMV - Tratament

Transmiterea citomegalovirusului se face de la persoană la alta, neavând legătura cu apa, mâncarea sau animalele, transmiterea se face prin contactul apropiat de persoana infestată, prin urină, salivă, laptele mamar sau alte fluide ale corpului.
 
Tratamentul citomegalovirusului este de tip medicamentos, neexistând tratamente pentru terapia prenatală şi postnatală a infecţiei însă transmiterea poate fi prevenită prin intermediul fluidelor corpului.