Info SănătateaTV.ro: Organizatia Mondiala a Sanatatii: Respectarea schemelor nationale de vaccinare previne aparitia epidemiilor Cercetatorii au dezvoltat o metoda de distrugere a celulelor canceroase prin „infometarea” acestora Organizatia Mondiala a Sanatatii: Respectarea schemelor nationale de vaccinare previne aparitia epidemiilor Cercetatorii au dezvoltat o metoda de distrugere a celulelor canceroase prin „infometarea” acestora Organizatia Mondiala a Sanatatii: Respectarea schemelor nationale de vaccinare previne aparitia epidemiilor Cercetatorii au dezvoltat o metoda de distrugere a celulelor canceroase prin „infometarea” acestora
Marţi, 23 ian 2018      19:49
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Leptospiroza

Leptospiroza

29 iulie 2015    
Leptospiroza este o boală infecţioasă comună animalelor şi omului provocată de o bacterie din genul Leptospira, familia Spirochetae, gazduită de animale salbatice, rozătoare sau carnivore şi de unele animale domestice care apoi este excretată prin urina lor.

Leptospiroza - Epidemiologie

Omul se contaminează pe cale transcutanată în timpul scăldatului în apă dulce sau, mai rar, prin contact direct, pe cale alimentară sau prin produsele de abator contaminate.

Incubaţia cu leptospiroză durează 10 zile, după care apar simptome precum: febră ridicată, frisoane, dureri musculare, dureri de cap pulsatile, icter intens, sindrom meningean, hemoragii renale şi poliviscerale, vertijuri, adinamie, delir, dureri articulare, insomnie, insomnie, greaţă, vomă, dureri în regiunea lombară, mialgii gastrocnemice, occipitale, cervicale, spinale şi abdominale şi slabiciune generală.
Febra regresează în 4-10 zile, în timp ce semnele clinice se ameliorează.
 
Leptospirele au o deosebită afinitate pentru ficat, care suferă modificări degenerative ca o cosecinţă a acţiunii mecanice directe a germenilor şi a acţiunii indirecte (toxice) asupra hepatocitului, consecinţa lezării celulei hepatice este icterul, de asemenea, leziunile renale frecvente în leptospiroză sunt o consecinţă a acţiunii directe a leptospirelor.
 
Este posibilă instalarea insuficienţei renale acute care duce ulterior la uremie, cauza cea mai frecventă a deceselor bolnavilor, complicaţii oculare precum iridociclită sau afecţiuni cardiace precum miocardită.

Leptospiroza - Factori

Factorii predispozanţi pentru leptospiroză sunt efortul fizic din muncile agricole, gestaţia avansată, deficienţe alimentare, parazitozele, infecţiile bacteriene şi virotice. Sursa de infecţie o reprezintă animalele bolnave precum cele contaminate dar fără manifestare clinică. De obicei, leptospirele sunt cantonate în rinichi de unde se elimină prin urină.

Leptospiroza - Complicaţii

Complicaţiile în leptospiroză includ insuficienţa renală acută, insuficienţa hepatică şi renală, hemoragii, miocardita, insuficienţa cardiovasculară acută, şoc toxiinfecţios, edem al creierului, irita, iridociclita, parotidita purulentă, otita, pneumonie hipostatică.

Leptospiroza - Tratament

Tratamentul leptospirozei constă în administrarea de antibiotice timp de două săptămâni. După trecerea prin boală se formează o imunitate specifică de serotip, care nu protejează de înbolnăvirea cu alte serotipuri de leptospire.
 
Bolnavii de leptospiroză se spitalizează, cei în cazuri severe cu icter şi anurie se supun la terapie intensivă cu hemodializă.
 
Leptospirele nu rezistă la acţiunea temperaturilor înalte, sunt sensibile la acţiunea razelor solare şi ultraviolete, la acţiunea acizilor şi bazelor iar substanţele dezinfectante distrug uşor leptospirele.