Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:37
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Mononucleoza infectioasa

Mononucleoza infectioasa

16 iulie 2015    

Mononucleoza infecţioasă sau „boala sărutului” este o boală transmisibilă, acută, limfoproliferativă, cu o evoluţie benignă, spontan autolimitată.

Mononucleaoza infecţioasă apare ca urmare a infectării cu virusul Epstein-Barr şi este caracterizată clinic prin febră neregulată, angină, adenopatie, hepato-splenomegalie, leucocitoză cu predominanţă mononucleară, mărirea ganglionilor limfatici, mărirea splinei şi limfomonocitoză.

Mononucleoza infecţioasă - Incidenţă

 
Mononucleoza infecţioasă apare frecvent între vârstele de 15 - 25 de ani, virusul se găseşte în saliva persoanei infectate. Vârful incidenţei este pentru fete la 14-16 ani, iar pentru băieţi la 16-18 ani.
 
Contactarea mononucleozei infecţioase creşte riscul de a suferi de boala Hodgkin mai târziu, conform unor studii.
 
Febra durează în medie 7-10 zile, iar uneori se pot ivi complicaţii (encefalita, ruptura de splină), care agravează boala.
Astfel, pot apărea afectarea sistemului nervos central, hepatită fulminantă, afectare cardiacă, vasculite, pneumonie, afectare renală.
Virusul Eipstein- Barr se transmite prin sărut şi folosirea la comun a unor obiecte.Foarte rar, virusul Eipstein - Barr se poate transmite prin transfuzie de sânge sau chiar transplant de organ.
 

Mononucleoza infecţioasă - Simptome

 
Simptomele mononucleozei infecţioase includ febră care apare brusc, se instalează progresiv în 3-4, dureri în gât accentuate la înghiţit, oboseală generală, dureri musculare, durere de cap, febră, mărirea în volum a glandelor limfatice şi amigdale acoperite cu un strat albicios, ficatul se poate inflama şi, în cazurile cele mai severe, splina se poate mări şi ea.
 
Evoluţia mononucleozei infecţioase este benignă, bolnavii vindecându-se în una-două săptămâni.
 

Mononucleoza infecţioasă - Diagnostic

 
Diagnosticul se face, în principal, pe bază leucogramei, adică numărul de globule albe crescut în sânge sau prin alte analize se sânge care scot în evidenţă scăderea numărului de trombocite, granulocite, dar şi creşterea transaminazelor. De cele mai multe ori creşte viteza de sedimentare a hematiilor (VSH).
 

Mononucleoza infecţioasă - Tratament

Tratamentul mononucleozei infecţioase se bazează pe corticoizi, vitamine, antitermice şi analgezice, alimentaţie şi hidratare adecvate şi repaus la pat.

Boala nu necesită internare.

Eforturile fizice trebuie evitate, deoarece există riscul de ruptură splenică.

90% din populaţia adultă are anticorpi pentru infecţia cu virusul Epstein-Barr, cele mai multe infecţii fiind practic inaparente. Din fericire, infecţia cu virusul Epstein-Barr este mai puţin contagioasă decât o răceala obişnuită.