Info SănătateaTV.ro: Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      09:19
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Pseudotuberculoza

Pseudotuberculoza

30 iulie 2015    
Pseudotuberculoza reprezintă oboală infecţioasă acută, ce se caracterizează prin generalizarea procesului infecţios, lezarea complexă a organelor interne, în special a intestinului şi înclinaţie spre evoluţia recidivată.

Pseudotuberculoza - Aspecte generale

Pseudotuberculoza cunoscută şi sub denumirea de "febra din Extremul Orient" este o boală infecţioasă din grupul infecţiilor zooantroponoze, ce se transmite de la animale la om prin diverse căi şi se caracterizează clinic prin simptome toxialergice şi polifocare, din afectarea preponderentă a tractului digestiv, a ganglionilor limfatici şi a pielii.
 
Deoarece, la începuturile depistării pseudotuberculozei în organele animalelor afectate, s-au descoperit formaţiuni nodulare, asemănătoare cu nodulile de tuberculoză, această afecţiune a fost numită pseudotuberculoză.

Pseudotuberculoza - Epidemiologie 

Agentul patogen al pseudotuberculozei este un microb cu denumirea de Yersenia pseudotuberculosis din genul Yersenia şi familia Enterobacteriaceae. O particularitate pentru agentul pseudotuberculozei este posibilitatea de a se multiplica la temperaturi joase, supravieţuind multă vreme la temperaturi joase, în sol şi apă.
Ele infectează cu excrementele sale produsele alimentare şi sursele acvatice.
Omul, de regulă, nu serveşte ca sursă de infecţie.
 
Agentul patogen al pseudotuberculozei nimerind în tractul digestiv, se multiplică apoi cu torentul limfatic ajunge în ganglionii limfatici regionali şi iarăşi se multiplică.  
La distrugerea acestor bacterii se elimină o mare cantitate de endotoxină, care şi determină sindromul de intoxicaţie.
Dacă bariera ganglionilor limfatici este perforată, atunci are loc bacteriemia, toxinemia şi generalizarea infecţiei cu afectarea a multor organe şi sisteme, şi formarea focarelor de granuloame pseudotuberculoase.
 
Perioada de incubaţie a pseudotuberculozei oscilează între 3-18 zile.

Pseudotuberculoza - Simptome

Simptomele de debut sunt reprezentate de febră, cefalee, slăbiciune generală, inapetenţă, mialgii, artralgii, insomnie, guturai, o tuse uşoară, usturime în gâtlej, dureri la deglutiţie, greţuri, vome, uneori diaree şi dureri slabe în abdomen. Alte semne clinice sunt se măreşte ficatul în volum, mai rar splina, se dereglează funcţia cordului şi a rinichilor, iar în cazuri mai grave poate apărea meningita.
 
Poate fi urmată de recidive, formarea multiplelor focare purulente în organele interne, creier şi letalitate avansată. Gravitatea maladiei este exprimată prin gradul de intoxicaţie şi nivelul de afectare a organelor.

Pseudotuberculoza - Tratament

Tratamentul pseudotuberculozei se efectuează în secţiile de boli infecţioase.

Pseudotuberculoza - Profilaxia

Profilaxia pseudotuberculozei constă respectarea regulilor de igienă personală şi sunt necesare măsuri de protecţie a surselor acvatice. Vaccinul pentru profilaxia specifică pseudotuberculozei nu există.